Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul: guvernarea are o politică de lichidare a statutului juridic special al Găgăuziei

© Photo : Evghenia Gutul / TelegramБашкан Гагаузии Евгения Гуцул
Башкан Гагаузии Евгения Гуцул - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2024
Abonare
Bașcanul Găgăuziei consideră că reforma justiției din Republica Moldova va duce la distrugerea autonomiei regiunii.
CHIȘINĂU, 5 aprilie - Sputnik. Bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul, a declarat că partidul de guvernământ PAS și președintele Republicii Moldova duc o politică intenționată de eliminare a statutului juridic special al Găgăuziei. Potrivit ei, sunt și în Găgăuzia unii care încearcă să-i convingă pe oameni că nu este nevoie de autonomie, statutul de raion obișnuit este suficient.
"Autoritățile centrale implementează încă o reformă fără a ține cont de statutul juridic special al Găgăuziei. Curtea de Apel din Comrat este lichidată, iar instanțele noastre sunt relocate la Cahul. Nu este greu de prezis consecințele unei astfel de reforme. Acesta este încă un pas spre distrugerea autonomiei", a declarat bașcanul în cadrul unei ședințe de lucru cu deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei, primarii și consilierii locali din această regiune.
Ea a reamintit că mai întâi "au fost scoase din Găgăuzia serviciile desconcentrate, apoi au fost scoase de sub autoritatea autonomiei organele de drept, apoi Serviciul Fiscal".
"Noi, în Găgăuzia, nu avem cerințe speciale față de centru. Mesajul nostru este simplu - să respectăm acordurile la care s-a ajuns în 1994", a subliniat Guțul.
Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Konstantinov, care a luat cuvântul în cadrul reuniunii, a declarat că, în perioada în care partidul PAS a fost la putere, îndepărtarea competențelor acordate Găgăuziei nu a făcut decât să se accelereze.
"Ei doar își bat joc de Găgăuzia, pur și simplu nu ne ascultă. Noi examinăm niște legi într-un grup de lucru, iar apoi parlamentul adoptă cu totul altceva. Ne putem aminti de Codul privind alegerile din republică. Am convenit asupra unui lucru, dar a fost adoptat în așa fel încât CEC din Găgăuzia nu mai există. De aceea am văzut că nu mai este nimic de făcut acolo. Comisia de lucru este un paravan pentru conducerea republicii pentru a arăta partenerilor europeni că totul este normal în Găgăuzia", a subliniat Konstantinov.
Fluxul de știri
0