Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Alocarea de fonduri pentru Kiev este în interesul SUA, spune Blinken

© AFP 2024 / EMMI KORHONENAnthony Blinken
Anthony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2024
Anthony Blinken. Foto de arhivă
Abonare
Blinken: Alocarea de fonduri Kievului pentru a lupta împotriva Rusiei este în interesul SUA
CHIȘINĂU, 4 april - Sputnik. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că alocarea de fonduri Kievului pentru a lupta împotriva Rusiei este în conformitate cu interesele SUA, îndemnând Congresul SUA să meargă mai departe cu aprobarea unor noi fonduri pentru Ucraina.
"Este esențial ca Congresul să aprobe cererea suplimentară de buget făcută de președintele (american Joe - n.r.) Biden pentru un nou ajutor pentru Ucraina. Acest lucru nu este doar în interesul Ucrainei, ci este profund în interesul nostru (al SUA - n.r.)", a declarat Blinken în marja unei reuniuni cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a NATO la Bruxelles.
Blinken a mai spus că angajamentul țărilor NATO de a sprijini Ucraina rămâne "solid ca o stâncă". El a adăugat că SUA vor face tot ce este posibil pentru a ajuta Kievul în confruntarea cu Rusia.
Anterior, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, și-a exprimat speranța că legislatorii vor putea începe să examineze un proiect de lege privind asistența pentru Kiev la întoarcerea din vacanță, pe 9 aprilie. Potrivit acestuia, documentul va conține noi concepte și abordări, în special, ar putea exista o prevedere privind confiscarea activelor rusești înghețate. Se crede că Johnson se va confrunta cu o revoltă din partea colegilor săi de partid, care în principiu sunt nemulțumiți de asistența acordată Ucrainei. Aceștia ar putea încerca să inițieze demiterea sa din funcție dacă proiectul de lege în cauză va ajunge la vot. Minoritatea democrată din Cameră a lăsat să se înțeleagă că este pregătită să îl susțină pe speaker într-un astfel de caz.
Antony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2024
Internațional
Blinken: Israelul, Libanul și Hezbollah nu au niciun interes în provocarea unui conflict
Administrația americană a epuizat în decembrie anul trecut posibilitatea de a furniza arme Ucrainei; în acest an a fost înmânat doar un pachet de ajutor în valoare de 300 de milioane de dolari. Cererea Casei Albe de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev așteaptă să fie aprobată.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina împiedică soluționarea problemei, implică direct țările NATO în conflict și se "joacă cu focul". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că orice transport care conține arme pentru Ucraina va fi o țintă legitimă pentru Rusia. El a spus că SUA și NATO sunt implicate direct în conflict nu doar prin furnizarea de arme, ci și prin instruirea personalului în Marea Britanie, Germania, Italia și alte țări. Kremlinul a declarat că pomparea de arme în Ucraina dinspre Occident nu este favorabilă negocierilor și va avea un efect negativ.
Fluxul de știri
0