Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi măsuri pentru prevenirea și combaterea corupției în domeniul educației

© Photo : Miroslav RotariȘcoală, cantină, elevi, cadre didactice
Școală, cantină, elevi, cadre didactice - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2024
Abonare
Au fost anunțate noi măsuri pentru prevenirea și combaterea corupției în domeniul educației
CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat Planul sectorial anticorupție pentru anul 2024.
Potrivit unui comunicat oficial, acesta include, între altele, realizarea unui sondaj privind etica și integritatea în instituțiile de învățământ general; crearea unui cont pe platforma Serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay) destinat donațiilor în beneficiul școlilor; achiziționarea unui program antiplagiat și utilizarea acestuia pentru verificarea tezelor de licență, master și doctorat; reevaluarea selectivă a testelor scrise la examenele naționale de absolvire a gimnaziului la nivel republican.
Planul sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anul 2024 include trei priorități majore:
reducerea fenomenului de plăți informale în instituțiile de învățământ general;
reducerea incidenței fraudei academice în instituțiile de învățământ;
alinierea codurilor de etică din domeniul educației la standardele europene și creșterea gradului de pregătire a cadrelor didactice pentru promovarea educației anticorupție.
Documentul prevede introducerea unor acțiuni noi, dar care se integrează în lista priorităților anticorupție stabilite în planurile precedente și completează acțiunile deja realizate.
Printre acțiunile noi, se numără și: recrutarea voluntarilor și delegarea acestora în centrele de desfășurare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în vederea monitorizării procesului de desfășurare a examenului; realizarea unui sondaj privind evaluarea respectării criteriilor de integritate și etică în cadrul universităților; dezvoltarea de resurse pentru cadrele didactice care să faciliteze formarea competențelor elevilor de a analiza critic problemele de integritate din societate.
La volan, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2024
Societate
Un moldovean a fost sancționat pentru că și-a urcat la volan fiica minoră
Fluxul de știri
0