Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Energocom a contractat primul volum de gaz lichefiat livrat pe cale maritimă

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaTanker cu LNG din SUA pentru Moldova în portul grecesc Alexandroupolis
Tanker cu LNG din SUA pentru Moldova în portul grecesc Alexandroupolis - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2024
Abonare
Republica Moldova importă gaze naturale lichefiate din SUA, livrate prin Grecia
CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis, se anunță în comunicatul întreprinderii de stat „Energocom”
Potrivit sursei citate, Energocom a importat de la compania grecească DEPA un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG) aduse din SUA.
„Luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.
Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.
SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.
Fluxul de știri
0