România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România a aderat la frontierele aeriene și maritime ale spațiului Schengen

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCURomânia UE
România UE - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2024
Abonare
Controalele la frontieră vor fi anulate, deocamdată, doar la frontierele aeriene și maritime ale României.
CHIȘINĂU, 31 martie - Sputnik. România a devenit membră a spațiului aerian și maritim Schengen începând cu 31 martie.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a calificat drept o victorie aderarea țării noastre la Schengen aerian și maritim.
"Este o victorie pentru România și pentru toți cei care au crezut în acest proiect. Avem un plan de guvernare clar și precis pentru a adera în totalitate la spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Beneficiile sunt clare, atât pentru cetățenii români, care pot călători cu mai multă ușurință, cât și pentru economia națională, deschizându-se noi oportunități în spațiul de liberă circulație", a scris Ciolacu pe rețeaua de socializare.
Începând cu 31 martie, controalele la frontierele aeriene și maritime ale României vor fi eliminate, rămânând doar controalele aleatorii ale documentelor. Cu toate acestea, controalele de pașapoarte vor rămâne în vigoare la frontierele terestre.
România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar patru ani mai târziu Bucureștiul și-a anunțat intenția de a adera la spațiul Schengen. Anterior, Austria blocase aderarea Bulgariei și României la Schengen pe motiv de îngrijorare cu privire la fluxul de migrație ilegală prin aceste țări. Anul trecut, Viena și-a ridicat veto-ul împotriva "Schengenului aerian" pentru Bulgaria și România.
Fluxul de știri
0