Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Corul de copii "Rapsodia", oprit la frontiera cu Lituania, s-a întors la Chișinău

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2024
Abonare
Autobuzul teatrului-studio pentru copii "Rapsodia" a ajuns cu bine la Chișinău.
CHIȘINĂU, 31 martie - Sputnik. Teatrul-studio pentru copii "Rapsodia", oprit vineri la frontiera cu Lituania la ieșirea din Belarus, s-a întors acasă, în Moldova, sâmbătă seara târziu.
Ajunși la destinație, nici copiii, nici adulții care îi însoțesc nu au vorbit cu presa, fiind foarte obosiți după o călătorie lungă.
Artistul emerit al Republicii Moldova, fondatoarea "Rapsodiei", Natalia Barabanșikova, a făcut un scurt comentariu pe drumul spre casă, după ce polițiștii de frontieră lituanieni au refuzat să-i lase să treacă granița.
Ea le-a mulțumit băieților de la Uniunea Republicană a Tineretului din Belarus și voluntarilor pentru găzduirea temporară.
În afară de părinții lor, copiii din grupul creativ au fost întâmpinați noaptea de un reprezentant al partidului de opoziție "Renașterea".
Studioul de teatru muzical-coral "Rapsodia" din Moldova a participat la Forumul internațional de teatru pentru copii de la Minsk "Steps", unde a obținut marele premiu. După ce a încheiat turneul, grupul s-a îndreptat spre casă cu autobuzul. Cu toate acestea, la graniță au apărut dificultăți neprevăzute. La început, autobuzul cu copii a încercat fără succes să plece din Brest spre Polonia. Apoi au încercat să treacă prin Lituania, dar partea lituaniană nu a permis ca transportul să intre pe teritoriul său. Autocarul a fost întors pe teritoriul Belarusului, fiind deja noaptea târziu.
În acest timp, potrivit liderului corului, copiii au fost privați de hrană, apă și posibilități de a merge la toaletă.
După ce întâmplarea a devenit publică, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a raportat că autobuzul care transporta corul a primit un permis care nu era disponibil anterior, cu ajutorul ministerului.
De asemenea, ministerul a informat că ambasadele moldovenești din Vilnius și Minsk "au intervenit imediat după ce problema a fost raportată și au cooperat cu partea lituaniană pentru a asigura o soluție rapidă".
Ministrul de externe Mihail Popșoi a declarat că situația a fost rezultatul unei omisiuni din partea organizatorului excursiei.
"A fost o omisiune din partea organizatorilor. Ei nu au avut grijă ca toate documentele să fie în regulă. Au avut loc anumite schimbări în legislația țărilor europene care se învecinează cu Belarus, există anumite restricții legale, care trebuie respectate", a declarat el în emisiunea unuia dintre canalele de televiziune.
Fluxul de știri
0