Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexei Lungu: Moldova a căzut într-o adevărată sclavie

© Sputnik / Rodion ProcaAlexei Lungu
Alexei Lungu - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2024
Abonare
Liderul formațiunii de opoziție Șansa critică guvernarea de faptul că a îndatorat țara până la cote ne mai întâlnite
CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Alexei Lungu, președintele partidului de opoziție „Șansa” a comentat, pe canalul său de telegram, incapacitatea guvernării de a gestiona datoria externă a țării după ce BNM a publicat date oficiale cu privire evoluția conturilor internaționale a Republicii Moldova pentru anul 2023.
„Datorită sforțărilor actualei guvernări, Moldova, a căzut într-o adevărată sclavie. Datoria externă a țării a crescut la cote greu de imaginat. La sfârșitul anului 2023 am fost datori cu aproape 10,46 miliarde de dolari americani, adică cu 900 de milioane mai mult decât în 2022”, scrie Lungu.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din respectiva datorie este cea guvernamentală. Această datorie a crescut de 2,2 ori și este, după cum crede Alexei Lungu, singura mare “reușită” a Maiei Sandu și a echipei PAS. Va trebui să cheltuim acum bani enormi - peste 5 miliarde de lei anual - pentru a deservi împrumuturile, în loc să-i folosim la dezvoltarea țării și pentru nevoile sociale ale populației.
El mai anunță că din cauza proastei administrări a lucrurilor, în domeniul finanțelor publice, se așteaptă ca în anii următori să ajungem într-o situație și mai deplorabilă.
„Chit, că în acest an ne vom confrunta cu o situație și mai dificilă. Conform prognozelor, volumul creditelor din străinătate va scădea, astfel că vom fi nevoiți să ne împrumutăm pe piața internă de la băncile comerciale. Cu alte cuvinte, vom avea mai multe datorii și mai puține perspective de dezvoltare”, a mai comentat Lungu.
Liderul Șansa consideră țara noastră nu are viitor dacă guvernanții de azi vor mai rămâne în fruntea statului.
„Orice intenție, orice încercare a guvernanților de a întreprinde ceva dovedește că ei nu sunt capabili să gestioneze competent resursele financiare ale statului: nici veniturile, nici cheltuielile. Dacă acești băieți, slabi de minte și de fire, vor mai rămâne la putere, Moldova se va duce cu siguranță de râpă”, a conchis Alexei Lungu.
Fluxul de știri
0