Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Asociații de presă critică guvernarea după ce a sistat licențele unor companii media

© Sputnik / Mihai CarausВидеокамера на штативе
Видеокамера на штативе - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2024
Abonare
Mai multe ong-uri de media din Moldova au semnat o declarație comună prin care condamnă imixtiunea autorităților prin care încalcă dreptul mass-media la libera exprimare.
CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Mai multe organizații media au emis o declarație comună, prin care își exprimă îngrijorarea față de lipsa standardelor de calitate în ceea ce privește legea care permite suspendarea temporară sau definitivă a licențelor furnizorilor de servicii media audiovizuale de către Consiliul pentru Promovarea Proiectelor Investiționale de Importanță Națională (CPPIIN).
În declarație se reamintește despre faptul că, la data de 21 martie 2024, CPPIIN a emis a doua hotărâre prin care a decis suspendarea temporară a valabilității altor două licențe de emisie unor instituții media, cu titlu de măsură preventivă, invocând “bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei fondatoare a furnizorilor de servicii media în activități care afectează securitatea statului”
Organizațiile semnatare atrag atenția referitor la prevederile legale, prin care a fost introdus noul mecanism de suspendare și retragere a licențelor de emisie ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, care au fost adoptate în decembrie 2023, fără a exista o transparență în procesul decizional și fără consultarea publicului larg sau a societății civile.

„Reiterăm dezaprobarea în raport cu lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și implementare a noului mecanism juridic, cerând autorităților să renunțe la astfel de practici și să revizuiască prevederile legale relevante în vederea asigurării conformității acestora cu standardele internaționale”, se menționează în acea declarație.

Astfel de încălcări arbitrare au existat în trecut când vechiul Cod al audiovizualului oferea posibilitatea suspendării și retragerii licenței de emisie de către Consiliul Audiovizualului (CA), pe atunci Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), care mai târziu au fost declarate de Curtea Consituțională drept prevederi care încalcă Legea Fundamentală.
„Curtea a declarat neconstituționale prevederile referitoare la „devenirea executorie a deciziei CCA cu privire la aplicarea sancțiunilor de suspendare a licenței de emisie pentru o anumită perioadă sau de retragere a licenței de emisie de la data adoptării”. CC a considerat că, în circumstanțele specifice ale cazului, o asemenea ingerință în dreptul posturilor TV sau de radio la libertatea de exprimare nu satisface condiția „de a fi necesară într-o societate democratică” și, prin urmare, este contrară articolului 32 al Constituției și articolului 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO)” mai este menționat în declarație.
ONG-urile semnatare solicită autorităților să revizuiască prevederile legale în conformitate cu standardele internaționale și să asigure transparența și consultarea publicului în procesul decizional.
Organizațiile semnatare ale acestei declarații comune sunt:
1.
Centrul pentru Jurnalism Independent
2.
Amnesty International Moldova
3.
Asociația Presei Electronice
4.
Asociația Promo-LEX
5.
Centrul „Acces-Info”
6.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
7.
Centrul de Politici și Reforme
8.
Centrul de Investigații Jurnalistice
9.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Fluxul de știri
0