Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Pușkov la întâlnirea cu delegația din Moldova: Suntem mereu deschiși pentru contacte

© Sputnik / StringerÎntâlnirea delegației partidului Renaștere cu senatorul Alexei Pușkov de la Consiliul Federației Ruse
Întâlnirea delegației partidului Renaștere cu senatorul Alexei Pușkov de la Consiliul Federației Ruse - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2024
Întâlnirea delegației partidului Renaștere cu senatorul Alexei Pușkov de la Consiliul Federației Ruse. Foto de arhivă
Abonare
O delegație a partidului Renaștere s-a întâlnit cu senatorul Consiliului Federației Ruse, Alexei Pușkov.
CHIȘINĂU, 27 martie - Sputnik. Rusia este gata să coopereze cu Moldova, în pofida faptului că în republică au ajuns la putere persoane care reprezintă centrele decizionale din alte capitale. Acest lucru a fost declarat de Alexei Pușkov, președintele Comisiei pentru politica informațională a Consiliului Federației, în cadrul unei întrevederi cu membrii partidului Renașterea.
"Acest lucru nu poate decât să ne alarmeze. Cu toate acestea, ne propunem să continuăm promovarea relațiilor cu acele forțe politice din Moldova care înțeleg importanța legăturilor și colaborărilor cu Rusia. Noi nu am închis niciodată ușile. Și ne bucurăm să vă vedem ca reprezentanți ai partidului, care adoptă o poziție foarte constructivă, ținând cont de legăturile istorice, de păstrarea relațiilor comerciale și economice și de apropierea popoarelor noastre", s-a adresat Pușkov reprezentanților partidului "Renaștere".
În cadrul întrevederii, șefa formațiunii politice, Natalia Parasca, a declarat că majoritatea absolută a poporului moldovenesc sunt oameni care văd în Federația Rusă un prieten și un partener real.
"Actualul președinte, Maia Sandu, și partidul PAS, aflat la guvernare, duc în mod deschis o politică antirusească. Ceea ce se întâmplă acum în țara noastră este poziția unei minorități de oameni care se bazează pe sprijinul Occidentului", a spus ea.
În cadrul întâlnirii cu senatorul rus, reprezentanții formațiunii moldovenești au mai subliniat că actuala conducere a Republicii Moldova prin acțiunile sale distruge ceea ce a mai rămas din democrația acestei țări. Ei i-au subliniat faptul că șeful statului moldovenesc promovează calea europeană, dar politica guvernului este contrară principiilor democratice.
"Este evident faptul că președintele cunoaște încotro această cale europeană va duce țara. Acum deja se poate afirma cu certitudine că parcursul pro-european nu și-a găsit justificare. Cetățenii, în majoritate, vor să urmeze propria cale de dezvoltare, cea moldovenească", au declarat reprezentanții partidului Renașterea.
Deputatul Alexandru Suhodolski și-a exprimat încrederea că pentru Republica Moldova este simplu să refacă relațiile cu Rusia.
"Privim cu încredere că actualul președinte nu va fi în niciun caz ales pentru un al doilea mandat. Acesta va fi primul semnal, primul pas spre restabilirea relațiilor noastre - atât comerciale, cât și economice și sociale - în general spre ceva care ar permite țării noastre să se dezvolte. Înțelegem că ar trebui să folosim ceea ce ne este favorabil. Astăzi, în Moldova se folosește un mecanism distructiv, care distruge absolut totul în țara noastră", a declarat Sukhodolski în cadrul reuniunii.
Deputatul Alexandru Nesterovski a declarat, în cadrul discuției cu senatorul Consiliului Federației Ruse, că în Republica Moldova au fost închise zeci de posturi de televiziune și site-uri web, se fac presiuni asupra forțelor de opoziție și se schimbă legislația.
"Partidul Renașterea este împotriva aderării la UE, suntem pentru relații de prietenie, dar calea noastră este spre Uniunea Economică Eurasiatică", a declarat deputatul.
În opinia sa, Chișinăul s-a alăturat unei părți a sancțiunilor antirusești și acest lucru a afectat situația din țară: "Au impus sancțiuni ca și cum ar fi fost împotriva propriului popor", a spus Nesterovskii.
La rândul său, Pușkov a declarat că Republica Moldova, care a fost istoric un stat prieten cu Rusia, se îndreaptă din ce în ce mai mult spre o aventură politică, iar pentru cetățenii țării nu există niciun beneficiu în acest sens.
"Moldova poate deveni o nouă zonă de tensiune în Europa de Est (...) Desigur, problema Transnistriei, dacă îmi amintesc bine, Sandu a spus că aproape în 2024 problema trebuie rezolvată, cum o va rezolva, este greu de imaginat, dacă nu prin forță, pentru că, din câte știm noi, nu se fac eforturi diplomatice și politice în acest sens", - a spus Pușkov.
El a amintit declarațiile ambigue ale președintelui francez, precum și faptul că pe teritoriul României se construiesc în mod activ instalații militare.
La finalul întâlnirii cu delegația moldovenească, el a declarat că Moscova a fost întotdeauna deschisă pentru contacte cu parlamentarii moldoveni.
"Din păcate, la inițiativa actualelor autorități moldovenești, aceste contacte aproape că au eșuat. Dar, din moment ce există partide politice care sunt interesate de ele, noi ținem ușa deschisă și suntem întotdeauna bucuroși să îi vedem la Moscova", a declarat președintele Comisiei pentru politica informațională a Consiliului Federației, Alexei Pușkov.
Potrivit acestuia, în timpul întâlnirii, cele două părți au convenit să fie menținute contactele.
Fluxul de știri
0