Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ministrul Bolea ia atitudine după vâlva creată în jurul fabricii de ulei de la Bălți

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaVladimir Bolea
Vladimir Bolea - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2024
Abonare
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că în țară sunt destule stocuri de seminințe de floarea-soarelui
CHIȘINĂU, 27 mart - Sputnik. Vasile Bolea susține că sunt suficiente stocuri de floarea-soarelui la noi în țară și orice discuții pe acest subiect sunt simple speculații, despre aceasta este menționat în postarea publicată pe o rețea de socializare de către ministrul Agriculturii.
„Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei”, scrie ministrul Bolea.
El mai menționează că, pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de flaorea-soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distrorsionate din piață.
Ministrul a anunțat organizarea unei ședințe de lucru pentru luni, 1 aprilie, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, între producătorii de cereale și procesatori, în vederea identificării soluțiilor rezonabile.
„Luni, 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile, dar întâi de toate corecte în raport cu cei 2,5 mln de consumatoriii finali de ulei”, conchide Vasile Bolea.
Amintim, că ieri, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, care asigură circa 90% din exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova, a anunțat că își sistează activitatea din motiv că nu există suficiente stocuri de materie primă în țară.
Fluxul de știri
0