Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Delegația partidului Renaștere s-a întâlnit cu șeful Rosselhoznadzor

© Sputnik / StringerДелегация партии "Возрождение" встретилась с главой Россельхознадзора Сергеем Данквертом
Делегация партии Возрождение встретилась с главой Россельхознадзора Сергеем Данквертом - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2024
Abonare
Reprezentanții partidului Renaștere au discutat la Moscova cu șeful Rosselkhoznadzor
CHIȘINĂU, 27 martie - Sputnik. Liderul Renaștere, Natalia Paraska, precum și membrii biroului partidului Vasili Bolia, Iuri Vitnianski, Alexandru Nesterovski și Alexandru Suhodolski s-au întâlnit cu șeful Rosselkhoznadzor, Serghei Dankvert, în cadrul unei vizite de lucru la Moscova. Principalul subiect de discuție a fost cooperarea reciprocă dintre cele două țări în sectorul agricol.
Reprezentanții partidului Renaștere au remarcat faptul că în prezent președintele moldovean Maia Sandu și partidul PAS, aflat la guvernare, duc o politică agresivă antirusească, în urma căreia există o tendință negativă în schimbul comercial dintre Republica Moldova și Federația Rusă. La sfârșitul anului trecut, ponderea Rusiei în totalul exporturilor moldovenești (în principal produse agricole și vinicole) a scăzut de la 4,39% la 3,56%.
"Aceste cifre nu reflectă potențialul real al relațiilor noastre economice. Producătorii noștri sunt extrem de interesați să revină pe piața rusă și încearcă să asigure respectarea normelor fitosanitare adoptate în UEEA, sunt gata să coopereze în respectarea standardelor de calitate a produselor pentru Federația Rusă și UEEA. Putem satura piața rusă cu produse agricole și vitivinicole de înaltă calitate și ecologice la prețuri relativ mici", au declarat membrii partidului Renaștere.
Șeful Rosselkhoznadzor a declarat că cooperarea ruso-moldovenească se poate dezvolta foarte favorabil și eficient.
"Ar trebui să comunicăm în orice caz. Trebuie să construim activitatea în mod independent. E util pentru voi, ca deputați și oameni cu putere politică și cu sprijinul poporului, să spuneți un lucru: autoritățile trebuie să comunice între ele. Dacă nu comunică între ele, atunci mai departe există fel de fel de restricții... Din partea noastră suntem deschiși din punct de vedere al oportunităților pe care le-am oferit în furnizarea produselor din fructe și legume din Moldova. Din păcate, totul este înlocuit. Și chiar și produsele dumneavoastră, atunci când ați început să livrați de peste două ori mai puțin, de asemenea, sunt înlocuite. Sunt înlocuite de alte țări", a declarat Dankvert în cadrul reuniunii.
Reprezentanții partidului au menționat că principala dificultate este legată de problemele logistice cu care se confruntă astăzi producătorii moldoveni. Încărcăturile cu produse moldovenești trec prin Europa și rămân la vamă pentru perioade lungi de timp. De asemenea, impozitele pentru produsele agricole moldovenești sunt o problemă la fel de complicată.
"Solicităm asigurarea unui "coridor verde" la frontiera rusă și în punctele de devamare pentru produsele agricole și vinicole moldovenești, eliminarea taxelor vamale și a altor taxe suplimentare pentru produsele noastre agricole și legumicole. Producătorii moldoveni suportă cheltuieli enorme din cauza creșterii prețurilor la energie, îngrășăminte și semințe și cu greu pot face față concurenței de pe piața rusă", au explicat reprezentanții partidului Renașterea.
Participanții la întâlnire au reușit să cadă de acord asupra susținerii de către partea rusă a producătorilor moldoveni pentru a intra în rețele comerciale mari din Moscova, regiunea Moscovei, Sankt Petersburg și alte regiuni ale Federației Ruse, pentru a rezolva problema vânzării produselor moldovenești. În plus, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește accesul agricultorilor moldoveni pe piața rusească a îngrășămintelor și a semințelor la prețuri accesibile.
Fluxul de știri
0