Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zi de doliu național în Rusia: comemorarea victemelor atentatului terorist din Krasnogorsk

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaAcțiuni în memoria victimelor atentatului terorist de la Crocus City Hall
Acțiuni în memoria victimelor atentatului terorist de la Crocus City Hall - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2024
Acțiuni în memoria victimelor atentatului terorist de la Crocus City Hall. Foto de arhivă
Abonare
Decizia de a declara data de 24 martie zi de doliu a fost comunicată rușilor de către președintele rus Vladimir Putin.
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. În Rusia a fost declarată duminică zi de doliu național pentru cei uciși în atacul terorist de la Crocus City Hall din Krasnogorsk, oraș din apropiere de Moscova.
Acest lucru a fost anunțat cu o zi înainte de președintele rus Vladimir Putin într-o alocuțiune specială. În această zi, drapelele de stat sunt coborâte în bernă, iar instituțiile culturale sunt sfătuite să anuleze evenimentele de divertisment. Canalele de televiziune refuză publicitatea și programele de divertisment.
De asemenea, unele țări au declarat duminică zi de doliu național în semn de solidaritate cu Rusia, printre care Nicaragua și Republika Srpska. Drapelele naționale vor fi coborâte în bernă la ambasadele Marii Britanii și Australiei la Moscova, a relatat RIA Novosti.
Vineri, 22 martie, în jurul orei 20.00, mai mulți indivizi înarmați și îmbrăcați în camuflaj, au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova. Aceștia au pătruns în sală, împușcând oamenii de la mică distanță și aruncând bombe incendiare. Ulterior, în clădire a izbucnit un incendiu, care a dus la prăbușirea acoperișului.
Обращение Путина после теракта в Крокусе - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2024
Video
Vladimir Putin a transmis un mesaj poporului rus în legătură cu atacul terorist din Rusia
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului rus pentru Situații de Urgență, 133 de persoane au fost ucise în urma atacului, în timp ce numărul răniților a crescut la 152.
Potrivit FSB, armele folosite de teroriști la Crocus fuseseră pregătite în prealabil într-o ascunzătoare. După atac, infractorii au încercat să fugă cu mașina, deplasându-se spre granița ruso-ucraineană. Serviciile speciale și forțele de ordine au reținut 11 persoane, inclusiv patru teroriști implicați direct în atac.
Ultima dată când Rusia a declarat o zi de doliu a fost la 28 martie 2018, după incendiul din centrul comercial și de divertisment "Зимняя вишня" din Kemerovo, care a devenit unul dintre cele mai mari decese provocate de incendii din țară din ultimul secol. În urma tragediei au murit peste 60 de persoane, majoritatea copii.
Fluxul de știri
0