Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov a amintit despre anularea vizitei lui Primakov în SUA

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2024
Serghei Lavrov. Foto de arhivă
Abonare
Lavrov a subliniat faptul că "întoarcerea lui Primakov" din martie 1999 a precedat multe evenimente care au schimbat esențial politica externă a Rusiei.
CHIȘINĂU, 24 martie - Sputnik. Bombardarea Belgradului în 1999 a fost lansată în mod deliberat de Washington când avionul premierului rus Evgheni Primakov era deja în aer. Scopul era să nu fie întreruptă vizita premierului rus în SUA și să se ligitimeze agresiunea împotriva Iugoslaviei.
Decizia lui Primakov de a întoarce avionul a zădărnicit aceste planuri, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în documentarul "Belgrad", dedicat celei de-a 25-a aniversări a agresiunii NATO împotriva Iugoslaviei.
"Toată lumea își amintește faimoasa "întoarcere în U" a avionului lui Primakov, dar nu toată lumea știe că decizia de a bombarda Belgradul a fost luată la Washington înainte ca avionul său să decoleze. Acum știm cu siguranță, din memoriile unor surse anonime, că a fost făcută intenționat - să-l lase să decoleze pentru a reduce șansele de a perturba vizita. Au sperat că el (Primakov - n.r.) va zbura și astfel va legitima acțiunile SUA și ale Alianței Nord-Atlantice. Dar nu a fost așa", a declarat Lavrov.
El a remarcat cinismul diplomației americane și convorbirea telefonică a vicepreședintelui american Albert Gore cu Primakov aflându-se direct la bordul avionului, care parcursese deja o treime din drum. Gore a declarat apoi că "ei (americanii - n.r.) nu mai puteau aștepta, era necesar să oprească suferința civililor albanezi din Kosovo și au început operațiunea, avioanele fiind deja în aer".
"Răsturnarea de situație din martie 1999 a precedat multe evenimente care, în esență și simbolic, au schimbat politica externă a țării noastre", a adăugat ministrul rus de Externe.
Premierul rus Evgheni Primakov, care zbura la 24 martie 1999 într-o vizită oficială în Statele Unite, a făcut cale întoarsă deasupra oceanului și s-a întors la Moscova în semn de protest față de începerea bombardamentelor asupra Iugoslaviei.
Fluxul de știri
0