Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

MiG-41 rusesc: hipersunet, armă EMP, altitudini cosmice

© Photo : RenderHub / NETRUNNER_plAvionul rusesc de vânătoare de generația a 6-a MIG-41
Avionul rusesc de vânătoare de generația a 6-a MIG-41 - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2024
Avionul rusesc de vânătoare de generația a 6-a MIG-41
Abonare
Realizarea proiectului multifuncțional (spațial) MiG-41 constituie o revoluție tehnologică și formează parametrii de bază ai aviației de vânătoare de a șasea generație.
Avioanele de luptă ale Federației Ruse mențin de decenii întâietatea mondială în domeniul tehnologiilor avansate și se perfecționează în permanență. Industria rusă de apărare crește cu succes producția în serie a avioanelor de vânătoare de generația a cincea Su-57 și creează unul puternic, hipersonic de intercepție de generația a șasea, MiG-41, destinat realizării misiunilor de luptă pe orbitele joase ale Pământului.
Vicepreședintele Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației, Erou al Rusiei, Pilot Militar Emerit, general-colonelul Viktor Bondarev a amintit recent de dezvoltarea unică a MiG-41. Complexul rusesc de avioane de interceptare cu rază lungă de acțiune (PAK DP) atrage de mult timp atenția arzătoare a specialiștilor din multe țări din întreaga lume (https://ria.ru/20210124/rostekh-1594369674.html).
Directorul general al Institutului de Stat de Cercetare a Sistemelor de Aviație, Serghei Hohlov, a menționat anterior particularitățile de creare a avionului de generația a șasea: „Principala diferență față de a cincea generație va fi că, în versiunea de bază avionul de luptă de a șasea generație se presupune a fi fără pilot. Posibilitatea de pilotare este opțională. Toate celelalte caracteristici sunt o dezvoltare în continuare a celor existente deja: încă mai rapid, încă mai manevrabil, încă mai discret” (https://ria.ru/20190923/1558899785.html).
Acumulând toate sursele rusești și străine, obținem un aspect cosmic (fără exagerare) al modificărilor cu și fără pilot ale avionului de luptă stealth MiG-41: statoreactor și viteză de până la 6000 km/h, raza de luptă - 1500 km și altitudini de operare de până la 100 km, armamentul principal – rachetele hipersonice R-37M cu rază de acțiune de până la 400 km (în spațiul aerian) și armă EMP. Șeful corporației ”Mikoian”, Ilia Tarasenko, a vorbit de mai multe ori despre capacitatea (https://ria.ru/20170822/1500876303.html) și destinația MiG-41 de a efectua misiuni de luptă pe orbita joasă a Pământului, la viteze de până la Mach 5. Există mai mult decât suficiente ținte militare pe orbita joasă a Pământului care amenință Rusia, iar „constelația secretă SpaceX” a Pentagonului este în creștere.
Se știe că Forțele Aerospațiale ale Rusiei ar putea primi noul interceptor înainte de expirarea termenului de exploatare a „veteranului” MiG-31 în 2028. General-colonelul Viktor Bondarev, precum și experții chinezi, au comunicat anterior că primele MiG-41 vor intra în serviciul Forțelor Aerospațiale ale Rusiei în 2025. Apariția pe cer și în spațiul apropiat a avioanelor de luptă-interceptare cu rază lungă de acțiune MiG-41 de a șasea generație ar putea părea fantastică, ireală, dar totuși avionul nu există doar pe desenele tehnice. Occidentul și Estul nu neagă acest lucru, așteaptă producția în serie a MiG-41 în următorii ani.
© Photo : Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaAvionul rusesc de vânătoare MIG-31, care poartă armele „Kinjal”
Истребитель-перехватчик МиГ-31К с гиперзвуковыми ракетами Кинжал - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2024
Avionul rusesc de vânătoare MIG-31, care poartă armele „Kinjal”
Complexul de armamente
În Rusia sunt create rachete de aviație de generație nouă, se dezvoltă rapid armele cu laser. Nu întâmplător general-colonelul Viktor Bondarev le-a comunicat jurnaliștilor că MiG-41 va transporta „rachete absolut noi”. Potrivit presei ruse, avionul de luptă de a șasea generație va fi dotat cu un sistem multifuncțional de rachete interceptoare cu rază lungă de acțiune, capabil să lovească rachete hipersonice. Posibil că MiG-41 va moșteni de la MiG-31BM complexul de aviație ”Kinjal” cu rachete hipersonice de înaltă precizie cu rază de acțiune de până la 2000 km, pentru care sunt „transparente” sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă existente și viitoare.
© Photo : RenderHub / NETRUNNER_plAvionul rusesc de vânătoare de generația a 6-a MIG-41
 Истребителя-перехватчика шестого поколения, МИГ-41 - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2024
Avionul rusesc de vânătoare de generația a 6-a MIG-41
Experții occidentali consideră că „revoluționara armă EMP” (impuls electromagnetic) va face interceptorul cu rază lungă MiG-41 și mai periculos. Presa rusă a informat în iulie 2020 despre testările acestei arme „energetice”.
Publicația americană de specialitate Military Watch a menționat că avionul hipersonic MiG-41 integrează avantajele interceptoarelor MiG-25 și MiG-31, pe care le va perfecționa semnificativ din contul celor mai noi tehnologii și va putea amenința navele spațiale ale inamicului. Vom menționa că pentru a neutraliza obiectele spațiale, MiG-41 nu va trebui neapărat să fie la aceeași altitudine cu ele. Mult mai devreme, avionul de luptă MiG-31D a fost dotat cu o rachetă specială 79M6 „Contact” pentru nimicirea sateliților la altitudini de până la 120 km.
Publicația analitică The National Interest a dedicat o întreagă serie de materiale avionului MiG-41, iar pe 27 octombrie 2020 a menționat că misteriosul avion de luptă rusesc stealth, de generație a șasea, este „tehnica perfectă” care poate „schimba regulile jocului".
Particularitățile de construcție
Multe calități și caracteristici de luptă ale celui mai nou MiG-41 vor rămâne pentru mult timp secretizate. Judecând după caracteristicile tehnice și imaginile publicate (https://www.youtube.com/watch?v=XdivsFiCyOg&t=5s), avionul de vânătoare de generația a șasea este creat pe principiul aripii zburătoare, care va asigura o viteză mare, manevrabilitate și invizibilitate pentru radarele inamicului. Este probabil ca MiG-41 să devină o concentrare a tehnologiilor spațiale și materialelor compozite, invizibile pentru radare, rezistente la supraîncărcări, la temperaturi ridicate și scăzute.
Voi aminti că predecesorul său - avionul de vânătoare-interceptare greu MiG-31 - rezistă la sarcini dinamice și termice îndelungate datorită construcției deosebit de durabile a corpului (constă în proporție de 50% din oțel, 33% - din aliaje de aluminiu, 16% - titan), iar acest „veteran” este în stare să transporte un arsenal de 9 tone la viteza de 3000 km/h și să folosească armele la altitudini de până la 25 km.
© Sputnik / Нина Падалко / Accesați arhiva multimediaAvionul rusesc de vânătoare MIG-31
Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2024
Avionul rusesc de vânătoare MIG-31
MiG-41 va fi o continuare a lui MiG-31 cu „caracteristici incredibile” și îl așteaptă zboruri într-un nor de plasmă. Constructorii ruși soluționează probleme tehnologice extrem de complexe. Îi ”implantează” avionului de luptă-interceptor MiG-41 inteligența artificială, aceasta este o cerință a timpului. Sistemele de control autonome (robotizate) reacționează mai rapid la amenințări și ținte, depășesc impecabil supraîncărcările extreme de manevrare la viteze apropiate de hipersonice (capacitățile fiziologice umane sunt limitate).
Realizarea proiectului multifuncțional (spațial) MiG-41 constituie o revoluție tehnologică și formează parametrii de bază ai aviației de vânătoare de a șasea generație. Pe această cale, Rusia este înaintea întregii planete.
Avion de luptă rusesc MIG-31 - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2023
Editoriale
Capacitățile avioanelor de vânătoare MiG-31 modernizate
Fluxul de știri
0