Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU anunță că 2023 a fost cel mai călduros an din toate timpurile

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaCaniculă
Caniculă - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2024
Abonare
ONU: 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată
CHIȘINĂU, 20 mart - Sputnik. Anul 2023 a fost cel mai cald în ultimii 174 de ani de observații, temperaturile au fost în medie cu 1,45 grade Celsius mai mari decât în epoca preindustrială, multe recorduri au fost doborâte, potrivit raportului publicat pe site-ul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) de pe lângă ONU cu privire la starea climei globale în 2023.
"Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată (174 de ani - n.r.), cu temperaturi medii globale apropiate de suprafață cu 1,45 °C (cu o eroare de ± 0,12 °C) peste nivelul de referință preindustrial. Aceasta a fost considerată cea mai cald deceniu înregistrată vreodată", se arată în document.
Organizația adaugă că recordurile privind gazele cu efect de seră, temperaturile de suprafață, conținutul de căldură și acidificarea oceanelor, creșterea nivelului mării, acoperirea cu gheață a mării în Antarctica și retragerea ghețarilor au fost din nou depășite și, în unele cazuri, lăsate mult în urmă.
"Valurile de căldură, inundațiile, secetele, incendiile de pădure și ciclonii tropicali care se intensifică rapid au provocat suferință și dezastru, aducând perturbări în viața de zi cu zi mai multor milioane de oameni și provocând pagube economice de miliarde de dolari", se arată în raport.
ONU subliniază că, într-o zi obișnuită din 2023, aproape o treime din oceanele lumii au fost afectate de un val de căldură care a afectat sistemele ecologice și alimentare vitale, iar până la sfârșitul anului 2023, peste 90% din suprafața oceanelor a fost afectată de valuri de căldură în timpul anului.
"Niciodată nu am mai fost atât de aproape, deși temporar, de limita inferioară de 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Comunitatea OMM transmite lumii un semnal de alertă roșie. Schimbările climatice nu se referă doar la creșterea temperaturilor. Ceea ce am văzut în 2023 - încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea ghețarilor din Antarctica - este deosebit de îngrijorător", se arată în document, citând cuvintele secretarului general al OMM, Celeste Saulo.
Anterior, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a declarat că temperaturile globale ar putea atinge niveluri record în următorii cinci ani. Acest lucru va fi facilitat de un factor antropogen, respectiv emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, și de un factor natural - schimbarea fazelor curenților oceanici de la La Niña la El Niño. Acest fenomen va afecta nu numai temperatura medie de pe planetă, ci și regimul precipitațiilor. Particularitatea schimbării fazelor curenților constă în faptul că în timpul La Niña căldura din atmosferă se duce intens în ocean, iar în timpul El Niño fluxul se duce dinspre ocean spre atmosferă. Procesul de schimbare a fazelor a început în vara anului 2023.
Fluxul de știri
0