Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ASP: Moldova se pregătește pentru noul act de identitate

© Sputnik / Mihai CarausCentrul Multifuncţional Chişinău
Centrul Multifuncţional Chişinău - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2024
Abonare
Agenția Servicii Publice (ASP) anunță despre noul act de identitate, care va fi eliberat conform criterilor UE, după ce țara noastră a obținut statutul de candidat în procesul de integrare europeană.
CHIȘINĂU, 20 mart - Sputnik. După ce în Parlamentul de la Chișinău, în plenul ședinței, a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul national de pașapoarte și, ca urmare, votarea ei în lectură finală va duce la demararea procesului de producție și eliberare a cărților electronice de identitateintră, se anunță în comunicatul ASP.
„Prin decizia Consiliului European din data de 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat. Unul din obiectivele agendei de asociere îl constituie punerea în circulație a noilor tipuri de acte de identitate, îmbunătățite din punct de vedere al securității”, menționează ASP.
Potrivit sursei citate, versiunea actuală a buletinelor de identitate ale cetățenilor RM a fost aprobată în anul 1994 și de atunci nu a suferit nici o îmbunătățire viabilă. Astăzi, la 30 de ani de la apariția primului act de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu IDNP inclus, se impune actualizarea acestuia.

Alte date despre cartea electronică de identitate

Cartea electronică de identitate va avea dimensiunea unui card bancar, standartizat internațional.
Actul va fi eliberat, începând cu vârsta de 14 ani.
Termenul maxim de valabilitate al acestuia va fi de 10 ani.
Agenția Servicii Publice și-a propus ca emiterea cărții de identitate să aibă loc în prima jumătate a anului 2025.
Fluxul de știri
0