Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Schimburile comerciale dintre Rusia și țările învecinate au înregistrat un nivel record

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДеньги
Деньги - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2024
Abonare
Comerțul Rusiei cu țările din vecinătate a ajuns la un nivel record
CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Volumul cifrei de afaceri din comerțul Rusiei cu țările apropiate din Asia a crescut până la un nivel record de 56,2 miliarde de dolari în 2023, principalii parteneri comerciali fiind Kazahstan, Uzbekistan și Armenia, potrivit calculelor RIA Novosti pe baza datelor statistice la nivel național.
Astfel, totalul cifrei de afaceri din comerțul cu țările din această regiune a crescut cu 7%, ajungând la 56,2 miliarde de dolari, de la 52,5 miliarde de dolari în anul precedent. Principalul partener comercial al Rusiei din rândul țărilor CSI din Asia a rămas Kazahstanul: cifra de afaceri comercială cu această țară pe parcursul anului a rămas stabilă la nivelul de 26 de miliarde de dolari, dar ponderea Kazahstanului a scăzut ușor - la 46% de la aproape 50% cu un an înainte.
Uzbekistanul a devenit al doilea mare partener al Rusiei în regiune: cifra de afaceri comercială a celor două țări a crescut cu 5,4% față de 2022 - până la 9,9 miliarde de dolari. Pe locul trei se află Armenia, cu care schimburile comerciale au crescut de 1,4 ori anul trecut, ajungând la 7,3 miliarde de dolari.
Drapelul UEEA - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2024
Republica Moldova
Drapelul Uniunii Economice Eurasiatice a apărut în Parlamentul Moldovei
Urmează Azerbaidjanul, a cărui cifră de afaceri comercială a crescut anul trecut cu aproape 18%, până la 4,4 miliarde de dolari. Uzbekistanul, Armenia și Azerbaidjanul au crescut comerțul cu Rusia la maxime istorice în 2023, reprezentând 38% din comerțul Rusiei cu aceste țări din regiune, față de 33% cu un an înainte.
Kârgâzstanul a devenit al cincilea cel mai mare partener comercial al Rusiei, volumul schimburilor comerciale cu aceasta scăzând cu 17%, până la 2,9 miliarde de dolari. Georgia a devenit al șaselea, cu un volum al schimburilor comerciale de 2,4 miliarde de dolari, față de 2,5 miliarde de dolari cu un an înainte. Cifra de afaceri din comerțul cu Tadjikistanul a crescut ușor - cu 2,7%, ajungând la un nivel record de 1,7 miliarde de dolari.
Turkmenistanul nu a publicat încă datele pentru 2023, dar ambasadorul rus la Așhabad, Ivan Volînkin, a declarat în februarie că Rusia și Turkmenistanul se așteaptă ca schimburile comerciale reciproce să crească la sfârșitul anului trecut. Astfel, cifra de afaceri comercială de anul trecut nu ar trebui să fie mai mică decât cea pentru 2022 - 1,6 miliarde de dolari.
Fluxul de știri
0