Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

În Moldova a fost organizat primul Forum feroviar

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaMinistrul Andrei Spânu a participat la Forumul feroviar
Ministrul Andrei Spânu a participat la Forumul feroviar - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2024
Ministrul Andrei Spânu a participat la Forumul feroviar. Foto de arhivă
Abonare
Moldova și Franța au semnat un memorandum de cooperare în sectorul feroviar.
CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. La Chișinău a avut loc primul Forum feroviar din Moldova, care este văzut ca un pas important în modernizarea acestui sector.
În deschiderea forumului, comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a subliniat că integrarea de facto a Moldovei în UE a început prin proiecte de infrastructură.
„Sunt, de la începutul mandatului meu, ca politician român și comisar european, o mare susținătoare și, îmi place să cred, o adevărată prietenă a Moldovei. Știu, pe de o parte, ce nevoie uriașă de infrastructură există în Moldova și pe de altă parte, ce eforturi imense depun autoritățile de la Chișinău pentru a atrage bani, pentru a derula proiecte, pentru a aduce Moldova în secolul 21 și la capitolul infrastructură”, a declarat Adina Vălean.
La rândul său, ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că modernizarea căilor ferate din Moldova este importantă nu doar pentru dezvoltarea economică a țării, ci și pentru întreaga regiune.
„Forumul de astăzi este un moment important pentru viitorul căilor ferate din Republica Moldova. Modernizarea sectorului feroviar nu mai este o prioritate, ci mai degrabă o urgență. În același timp, trebuie sa spunem clar. Fără Uniunea Europeană, fără partenerii noștri, acest lucru nu va fi posibil de făcut”, a spus Spînu.
Ministrul de la Chișinpu a anunțat, de asemenea, semnarea unui memorandum de înțelegere cu Franța pentru continuarea cooperării în sectorul feroviar, pe care l-a descris ca fiind un pas important în procesul de modernizare a rețelei feroviare.
„Astăzi, am semnat un memorandum de înțelegere pentru continuarea colaborării între Republica Moldova și Republica Franceză în sectorul feroviar – un pas esențial în procesul de modernizare a rețelei feroviare. Sunt recunoscător Agenției Franceze de Dezvoltare și Guvernului Francez pentru tot suportul de care beneficiem în ultimii ani.”, a mai declarat el.
Primul Forum feroviar din Moldova a fost organizat cu sprijinul Agenției Franceze de Dezvoltare. Evenimentul a inclus o analiză detaliată a sectorului feroviar din republică, care a arătat necesitatea de a crește investițiile în infrastructură în contextul geopolitic și economic.
Fluxul de știri
0