România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Datoria publică a României s-a dublat în ultimii patru ani

© AFP 2024 / ANDREI PUNGOVSCHICasa poporului. România
Casa poporului. România - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2024
Abonare
Datoria publică a României, conform datelor existente din ultimele patru trimestre, a juns la 156 miliarde de euro.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Datoria publică a României a ajuns la 782 mld. lei (156 mld. euro), adică 49% din PIB-ul de 1.600 mld. lei din ultimele patru trimestre pentru care există date, scrie ZF.ro.
Împtumuturile statului român după moneda care a fost contractate aceste credite sunt: datoria în lei era de 378 mld. lei, în euro de 337 mld. lei, în dolari de 67 mld. lei şi în alte valute de 1 mld. lei.
Potrivit aceleiași surse, dacă ar fi să comparăm conform rigorilor cerute de UE, care prevăd datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare. Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economie mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.
„În 2023, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia”, este reliefat în articolul publicat de ZF.ro .
Conform unui raport, Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertizează asupra riscurilor pentru datoria publică pe termen lung a României ar putea să crească mai repede decât economia țării. Astfel, va crește ponderea datoriei publice în PIB.
„Proiecţiile pe termen lung ale OCDE evidenţiază riscurile pe care România le întâmpină dacă nu reuşeşte să corecteze dezechilibrele fiscale curente. Pe măsură ce productivitatea României se apropie de rezultatele din ţările cu venituri mai mari, creşterea economică va încetini”, susține editorul Ziarului Financiar, Răzvan Botea.
Estimările modelului iau în considerare, de asemenea, ratele dobânzilor mai mari decât în trecutul recent. Mai exact, se presupune că preţurile împrumuturilor se vor ajusta în timp pentru a elimina diferenţele dintre ratele dobânzilor şi creşterea economică care în anii precedenţi au contribuit la stabilizarea îndatorării Românieiî, scrie OCDE în cel mai recent raport.
Fluxul de știri
0