Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE va furniza vămilor moldovenești echipamente IT în valoare de 1,3 milioane de euro

Vama - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2024
Abonare
Echipamentele și asistența oferită de UE Moldovei vor permite modernizarea sistemului informațional central al Serviciului Vamal.
CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. Echipamente și servicii IT pentru gestionarea eficientă a fluxului de mărfuri și persoane în valoare de 1,3 milioane de euro au fost primite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, ceremonia de transfer a avut loc joi în prezența ambasadorului UE Janis Mazeix, șefului misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova, Lars Johan Lönnback, și a șefului Serviciului Vamal al Moldovei, Igor Talmazan.
El a mulțumit partenerilor UE pentru asistență, menționând că banii sunt destinați finanțării a două proiecte.
"Fondurile sunt prevăzute în cadrul a două proiecte de asistență externă finanțate de UE. Acesta va spori capacitatea de gestionare a fluxului migrațional, va stimula digitalizarea și simplificarea procedurilor vamale, va contribui la instruirea angajaților, va contracara traficul transfrontalier ilegal și va contribui la îmbunătățirea securității la frontieră", a declarat Igor Talmazan.
Janis Mazeix a declarat că "contribuția de 1,3 milioane de euro reflectă cooperarea pe termen lung dintre UE și Republica Moldova în sprijinul controlului comun cu Ucraina".
"Credem cu tărie că acest sprijin va consolida sistemele IT, precum și mobilitatea și capacitățile de control ale Serviciului Vamal", a declarat Lars Johan Lönnbak.
Echipamentele și serviciile transferate sunt destinate modernizării sistemului informatic central al Serviciului Vamal. De asemenea, au fost instalate camere de supraveghere și software-ul aferent pentru a asigura funcționalitatea sistemelor de supraveghere și de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare în noul sistem informatic - Frontiera.
De asemenea, cu sprijinul financiar al UE, Serviciul Vamal a fost echipat cu zece vehicule pentru a asigura o reacție promptă și mobilă în situații de urgență. În același timp, au fost propuse camere de supraveghere, servere și echipamente IT, precum și ecrane stradale LED modulare pentru punctul de trecere a frontierei Skuleni, recent renovat.
Fluxul de știri
0