Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În Moldova va fi creat un fond de subvenționare a presei

© Sputnik / Mihai CarausВидеокамера на штативе
Видеокамера на штативе - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2024
Abonare
O serie de instituții media din Moldova vor putea solicita subvenții din partea statului.
CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Un proiect de lege privind crearea unui Fond de subvenționare a mass-media în Moldova a fost aprobat de Parlament în lectura a doua.
Proiectul de lege a fost propus de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit autorilor, crearea Fondului va asigura dezvoltarea pluralismului mass-media, va consolida independența editorială și economică a acestora și va facilita jurnalismul de investigație pe subiecte de interes public.
Suma resurselor financiare ale fondului va fi aprobată anual, iar repartizarea acestora va fi stabilită prin Legea bugetului de stat. Pe lângă bugetul de stat, fondul poate fi completat cu donații, sponsorizări, granturi sau alte surse financiare care nu sunt interzise prin lege.
Mijloacele de informare în masă care solicită subvenții de la stat vor fi selectate pe baza unui concurs de către un consiliu de experți format din reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor, precum și din experți desemnați de Consiliul de Presă sau de organizațiile relevante ale societății civile.
Pentru a primi subvenții, mijloacele de informare în masă vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe:
să fie înregistrate în Registrul mass-mediei;
să respecte Codul deontologic al jurnaliștilor;
să fie prezenți pe piața media timp de cel puțin un an;
să nu aibă datorii la bugetul public național,
să nu aibă sancțiuni pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale și a Codului deontologic al jurnalistului.
Furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul de stat, mijloacele de informare în masă cu caracter publicitar și instituțiile fondate de partide politice nu vor fi eligibile pentru subvenții.
Documentul va intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.
Fluxul de știri
0