Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski spune că în Ucraina se construiesc trei linii de apărare

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeВладимир Зеленский
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2024
Abonare
Zelenski: Ucraina construiește trei linii de apărare cu o lungime de două mii de kilometri
CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Ucraina a început să construiască trei linii de fortificații cu o lungime de două mii de kilometri, a declarat președintele țării, Volodimir Zelenski, în urma unei ședințe a Marelui Stat Major a Ucrainei.
"Un subiect important - fortificarea. Raportul prim-ministrului Denis Șmîgal cu privire la ritmul de ridicare a noilor linii de apărare. Apărarea în trei benzi cu o lungime de 2.000 de kilometri este o sarcină uriașă", a scris el în canalul său de Telegram.
Șmîgal a declarat pe 4 martie că Kievul a alocat peste 20 de miliarde de grivne (525,6 milioane de dolari) pentru construcția de fortificații în acest an. În același timp, deputatul Viktoriya Syumar, din partea partidului Solidaritatea Europeană, din Rada Supremă, a declarat că țara are un deficit deplorabil de bani pentru a rezolva această sarcină.
La începutul lunii februarie - cu câteva zile înainte de numirea sa în funcție - comandantul-șef al AFU, Oleksandr Sîrski, a declarat că trupele ucrainene au trecut de la acțiuni ofensive la acțiuni defensive. În același timp, el a evaluat situația de pe front ca fiind complicată și tensionată.
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2024
Rusia
Kremlinul dezminte acuzațiile lui Sandu privind șantajul energetic al Moldovei
La rândul său, Pentagonul a mai spus că armata ucraineană va trebui să decidă ce orașe va putea să păstreze fără un nou ajutor american. Proiectul de lege, care prevede, printre altele, alocarea a peste 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, a fost aprobat de Senatul american, dar a fost blocat în Camera Reprezentanților. Zelensky a recunoscut că Ucraina va fi slăbită pe câmpul de luptă dacă nu va primi ajutorul american promis în termen de o lună.
Șeful Direcției principale de informații din Ucraina (GUR), Kirill Budanov*, a lăudat liniile de apărare ale Rusiei în mai 2023, calificându-le drept corecte și puternice. Shmygal a declarat în septembrie anul trecut că Kievul ar trebui să creeze sisteme de fortificație eficiente pe linia frontului, după modelul celor rusești.
* Adăugat pe lista teroriștilor și extremiștilor în Rusia.
Fluxul de știri
0