Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Scholz nu împărtășește poziția Vaticanului privind dialogul pe tema Ucrainei

© AP Photo / Vatican NewsPapa Francisc și Vladimir Zelenski
Papa Francisc și Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2024
Abonare
Cabinetul german: Scholz nu împărtășește poziția Papei privind dialogul cu Ucraina
CHIȘINĂU, 12 martie - Sputnik. Cancelarul german Olaf Scholz nu împărtășește poziția Papei Francisc, care consideră că Ucraina are nevoie de curaj pentru a ridica steagul alb și a începe negocierile cu Rusia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cabinetului german, Steffen Hebeestreit.
Zilele trecute, radiodifuzorul elvețian RSI a publicat extrase din viitorul interviu al suveranului pontif, în care acesta a spus că, în conflictul din Ucraina, partea care pierde trebuie să găsească curajul de a recunoaște și de a accepta negocieri - "să arate steagul alb". Aceste cuvinte au fost percepute ca un apel la capitularea Kievului. Ulterior, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, comentând aceste declarații ale papei, a refuzat să urmeze sfatul acestuia și să ridice orice alt steag decât cel ucrainean.
"După cum puteți ghici, cancelarul nu împărtășește poziția Papei", a declarat Hebestreit la o conferință de presă a cabinetului german.
Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Berbock, a declarat că "nu înțelege" afirmațiile Papei Francisc.
Papa Francisc a făcut anterior numeroase apeluri în legătură cu escaladarea conflictului din Ucraina în mod repetat și-a exprimat intenția de a vizita atât Ucraina, cât și Rusia. Vaticanul și-a manifestat în mod repetat disponibilitatea de a sprijini eforturile de a pune capăt conflictului. În luna mai din anul trecut, Papa l-a mandatat pe cardinalul Matteo Zuppi să efectueze o misiune pentru a contribui la reducerea tensiunilor. De la începutul verii, Zuppi a efectuat vizite la Kiev, Moscova și Washington.
Papa Francisk - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2024
Internațional
Ambele părți sunt de vină pentru conflictul dintre Palestina și Israel, crede Papa
Moscova a indicat în repetate rânduri că este pregătită pentru discuții, dar Kievul a impus prin lege interdicția acestora. Occidentul ignoră refuzurile constante ale Kievului de a dialoga. Anterior, Kremlinul a declarat că nu există condiții prealabile pentru ca situația din Ucraina să se îndrepte acum spre o direcție pașnică, prioritatea absolută pentru Rusia este atingerea obiectivelor operațiunii speciale, în acest moment acest lucru fiind posibil doar prin mijloace militare.
După cum a menționat Kremlinul, situația din Ucraina poate să se îndrepte spre un curs pașnic dacă se ține cont de situația de facto și de noile realități, toate cerințele Moscovei sunt bine cunoscute. Președintele rus a declarat ulterior că, dacă Ucraina dorește un proces de negociere, nu sunt necesare gesturi teatrale, decretul care interzice negocierile cu Rusia ar trebui anulat. Potrivit acestuia, Rusia nu a fost niciodată împotriva soluționării conflictului din Ucraina prin mijloace pașnice, dar cu respectarea garanțiilor de securitate rusești.
Fluxul de știri
0