Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Apărării: Radarul va putea detecta obiecte, dar nu și să le doboare

© Sputnik / Mihai CarausAnatolie Nosatîi
Anatolie Nosatîi - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2024
Abonare
Moldova va cumpăra un al doilea radar, care va ajunge în țară în jurul anului 2025.
CHIȘINĂU, 12 martie - Sputnik. Radarul cumpărat de Guvernul moldovean din Franța va servi la monitorizarea obiectelor care vor intra în spațiul aerian al țării, dar nu va putea să le doboare în caz de necesitate, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatii.
"Este nevoie de sisteme de interceptare, pe care noi nu le avem acum. Cele mai multe dintre ele vor merge în Ucraina, care contribuie și ea la apărarea noastră.... Noi încă așteptăm, dar și prețurile au crescut semnificativ", a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni la ProTV.
El a menționat că Moldova are nevoie de sisteme de interceptare cu rază mai scurtă de acțiune "pentru a proteja infrastructura critică".
Potrivit lui, cel de-al doilea radar pentru detectarea amenințărilor din aer ar trebui să ajungă în Moldova în 2025. Costul acestuia se va ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Uniunea Europeană va ajuta Moldova să finanțeze achiziția prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.
"Toate aranjamentele au fost făcute, iar acordul va fi semnat atunci când executorul va prezenta documentele necesare în conformitate cu procedurile UE.... După semnarea acordului, vor trece 15-16 luni până la livrare", a declarat Nosatii.
Negocierile pentru achiziționarea celui de-al treilea radar vor continua.
Fluxul de știri
0