Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: Europa trebuie să se pregătească de retragerea SUA din NATO

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaDrapelul SUA
Drapelul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2024
Abonare
Telegraph: Diplomații NATO au cerut Europei să se pregătească pentru retragerea SUA din alianță
CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Statele membre NATO europene trebuie să se pregătească pentru un scenariu în care Statele Unite ale Americii părăsesc alianța, au declarat o serie de diplomați din țările NATO pentru ziarul Telegraph.
„Capitalele (ale țărilor europene NATO – nota editorului) trebuie să facă un plan și să își regândească capacitățile militare în lumina amenințărilor lui Donald Trump”, se spune în publicație.
Un diplomat european a spus că comentariile lui Donald Trump despre apartenența SUA la NATO sunt fără îndoială îngrijorătoare. Potrivit lui, „nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare”.
Un alt diplomat a remarcat că cuvintele lui Trump au subliniat încă o dată „dependența excesivă” a Europei de Statele Unite. În opinia sa, țările europene membre NATO trebuie să discute despre cum să se protejeze în cazul în care Statele Unite vor părăsi alianța.
„Dacă Statele Unite pleacă, se va crea o gaură imensă”, a subliniat el.
Un al treilea diplomat a spus că incertitudinea din jurul apartenenței SUA la NATO ar trebui să determine capitalele europene să se întrebe dacă planificarea lor militară actuală este actualizată.
Fostul președinte american Donald Trump a declarat anterior în repetate rânduri că, dacă va câștiga alegerile din noiembrie, ar putea convoca un summit NATO în iunie 2025 pentru a discuta despre viitorul alianței. Vorbind la un miting al susținătorilor săi din Carolina de Sud, politicianul a spus că, atunci când era președinte, șeful unei „țări mari” fără nume l-a întrebat dacă Washingtonul va oferi protecție pentru alianță în cazul unui „atac” al Rusiei. Trump i-a spus că nu va face acest lucru, deoarece țările NATO nu alocă suficiente fonduri pentru apărare.
Șantier - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2024
Economie
Ce se întâmplă pe piața imobiliră la nivel global
Fluxul de știri
0