Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bașcanul Găgăuziei a revenit în Moldova după o vizită efectuată în Rusia

© Sputnik / Rodion ProcaБашкан Гагаузии Евгения Гуцул
Башкан Гагаузии Евгения Гуцул - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2024
Abonare
Evghenia Guțul s-a întors în Moldova după o vizită pe care a efectuat-o în Rusia.
CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Șefa autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a revenit în Moldova după o vizită în Rusia, unde a participat la Festivalul Mondial al Tineretului de la Sirius.
În cadrul festivalului, Guțul a purtat o serie de discuții cu șefii regiunilor rusești cu care Găgăuzia are deja acorduri de parteneriat. Bașcanul a anunțat, de asemenea, că intenționează să extindă cooperarea economică, socială și culturală cu regiunea Krasnodar și regiunea Penza din Rusia.
În ziua de închidere a festivalului, șeful Găgăuziei a discutat, de asemenea, cu președintele rus Vladimir Putin despre situația politică din regiune.
Șederea bașcanului găgăuz în Rusia a provocat nemulțumiri de proporții în rândul autorităților moldovenești. Astfel, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a declarat că deplasările politicienilor moldoveni în Rusia și comunicarea cu conducerea rusă "nu servesc intereselor cetățenilor moldoveni".
Всемирный фестиваль молодежи 2024. Церемония закрытия - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2024
Rusia
Kirienko, despre încercările de provocări la Festivalul Mondial al Tineretului
Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a declarat că instituția respectivă a colectat probe privind implicarea Eugeniei Guțul în acțiuni criminale și că o cauză penală în care este implicată basarabeanca va fi trimisă în curând în instanță.
În cursul zilei de joi, Ilan Șor, liderul partidului interzis "Șor", a declarat că Chișinăul se pregătește să o aresteze pe conducătoarea Găgăuziei imediat după întoarcerea acesteia din Rusia.
Vineri, Guțul a fost întâmpinată pe aeroportul din Chișinău de zeci de susținători ai săi, care au venit acolo special pentru a o susține pe bașcană, care în ultimele zile a primit numeroase amenințări din partea autorităților.
La sosirea sa în Republica Moldova, bașcanul a declarat că va face tot posibilul pentru ca relațiile de prietenie ale Găgăuziei cu Rusia să continue.
"Au fost întâlniri la nivel foarte înalt la Moscova, la festivalul de la Soci. Vom face tot posibilul ca relațiile noastre de prietenie cu Rusia să nu înceteze. Noi simțim sprijinul lor. Și tot ceea ce am discutat cu ei, proiectele noastre viitoare, cu siguranță le vom pune în aplicare", a declarat Guțul reporterilor.
Fluxul de știri
0