Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ceban: nu există încă premise pentru o nouă reducere a tarifului la gaze naturale

© Sputnik / Mihai CarausVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2024
Vadim Ceban. Foto de arhivă
Abonare
Șeful "Moldovagaz" a declarat dacă este posibil ca tariful la gaze să fie redus în viitorul apropiat.
CHIȘINĂU, 5 martie - Sputnik. Tariful la gaz pentru consumatorii finali nu poate fi redus în viitorul apropiat, a declarat șeful SA "Moldovagaz", Vadim Ceban.
El a menționat că imediat ce vor exista premise pentru reducerea suplimentară a tarifului, Moldovagaz va adresa o solicitare în acest sens Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
"La această etapă, noi nu vedem astfel de premise. Totul depinde de prețul de achiziție a gazelor. Reamintesc că, până la 1 mai, noi cumpărăm gaze de la Energocom SA. Prin urmare, prețul de achiziție este acum mai mare decât prețurile de pe piață, trebuie să recunoaștem acest lucru. Chiar și în comparație cu Gazprom, acestea sunt mai mari", a declarat Ceban în cadrul emisiunii Cinema 1.
Potrivit lui, acum compania nu poate obține tot volumul necesar de gaze de la Gazprom, așa că este nevoită să cumpere gaze suplimentare.
Ceban a mai precizat că la calcularea tarifului se ia în calcul nu doar prețul de achiziție a gazelor, ci și o serie de factori suplimentari: cursul de schimb al leului, prețul de transport și distribuție, costurile salariale, inflația etc.
Fluxul de știri
0