Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studiu: Circa 25% din populația țării suferă de obezitate

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaObezitate, supraponderali, ожирение
Obezitate, supraponderali, ожирение  - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2024
Abonare
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) cu prilejul Zilei Mondiale de combatere a obezității vrea să aducă în atenția publicului despre subiectul obezității pentru a cunoaște cum poate fi combătută această boală cronică.
CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Potrivit ultimului studiu STEPS, în Republica Moldova șase din zece adulți (63,9%) sunt supraponderali, dintre care – 70,8% sunt bărbați și 57% sunt femei, iar aproape un sfert din populația țării (22,7%) este obeză.
„O situație nefavorabilă la acest capitol se atestă și în rândul copiilor și adolescenților din țara noastră. Astfel, 20% dintre băieți și 17% dintre fete, de 7 ani, suferă de supraponderabilitate, iar 7% băieți și 4% fete – de obezitate, potrivit celei de-a 4-a rundă a Studiului COSI (Inițiativa europeană privind supravegherea obezității și a dezvoltării fizice la copii), realizată între anii 2015-2017”, se menționează în postarea pe pagina web a instituției.
Potrivit ANSP, conform studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate la copiii de vârstă școlară (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC, 2022) demonstrează că 16% dintre adolescenți de 11 – 17 ani sunt supraponderali, iar 4,4% – obezi. De menționat că rata adolescenților supraponderali a crescut cu 4 puncte procentuale, comparativ cu studiul precedent (de la 12% în 2018 la 16% în 2022), iar a celor obezi cu 1,4% (de la 3% la 4,4%).
În contextul marcării Zilei mondiale de combatere a obezității, ANSP, în colaborare cu alți parteneri, a organizat duminică, 3 martie, un eveniment pentru a informa și sensibiliza locuitorii capitalei despre prevenirea obezității. Specialiștii ANSP au distribuit materiale informaționale, au calculat masa corporală pentru doritori, și au organizat un flash-mob și un program de fitness pentru începători.
Fluxul de știri
0