Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova trebuie să renunțe la dolarul american în calitatea de monedă de referință

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2024
Abonare
Experți din cadrul unei companii internaționale îndeamnă autoritățile de la Chișinău să-și reevalueze politica monetară a statului.
CHIȘINĂU, 1 mar - Sputnik. Economiștii din cadrul German Economic Team au recomandat autorităților moldovenești să înlocuiască dolarul american cu valuta euro atunci când este folosită ca monedă de referință.
Ei susțin că utilizarea dolarului american ca monedă de referință a fost justificată în trecut pe motiv că o mare parte din comerțul exterior al Republicii Moldova era strâns legat cu țările din cadrul CSI.
În prezent lucrurile sau schimbat mult, iar acea tendință de atunci nu mai reflectă realitatea de astăzi.
"Cu toate acestea, între timp, situația s-a schimbat: UE este de departe principalul partener comercial al Republicii Moldova, principala sursă a remitențelor și a investițiilor directe”, astfel argumentează experții.
Mai mult, moneda europeană este utilizată, în cea mai mare parte, pentru decontările comerțului exterior al Moldovei.
Un alt argument este că o bună parte a împrumuturilor sau depozitelor bancare în țara noastră sunt de asemenea efectuate în valuta euro.
Conform estimărilor lor, schimbarea propusă va duce la economii de 11,7 milioane USD pe an pentru economia reală a Moldovei, iar această sumă este posibil să crească odată cu integrarea în continuare a Moldovei în UE.
Fluxul de știri
0