Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SIS a transmis un nou lot de dosare desecretizate către Arhiva Națională

© Sputnik / Miroslav RotariСИБ SIS
СИБ SIS - Sputnik Moldova, 1920, 29.02.2024
Abonare
Serviciul de Informații și Securitate continuă acțiunile de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției
CHIȘINĂU, 29 feb - Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate continuă acțiunile de desecretizare a dosarelor stocate în cadrul Depozitului special de stat al instituției pentru a spori transparența instituțională și a facilita elucidarea și înțelegerea adevărului istoric al țării, se transmite în comunicatul difuzat de această instituție.
Potrivit sursei citate, au fost transmise Agenției Naționale a Arhivelor un număr de 2534 de dosare din perioada regimului sovietic.
Din numărul total, 2304 sunt dosare judiciare inițiate în privința persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, care au trecut procedura de reabilitare la Procuratura Generală, ulterior fiind desecretizate de către Comisia departamentală a Serviciului.
Celelalte 230 sunt dosare administrative privind activitatea NKVD/KGB/MGB, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectiv (ex. Приказы по личному составу КГБ при СМ МССР за 1960 г., Совершенно секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1961 г., Секретные приказы КГБ при СМ Молдавской ССР за 1978 г.).
Fluxul de știri
0