Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul Republicii Moldova a denunțat încă trei acorduri cu CSI

© Пресс-служба президента КР / Султан Досалиев Steagurile țărilor CSI. Fotografie de arhivă
Steagurile țărilor CSI. Fotografie de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 29.02.2024
Steagurile țărilor CSI. Fotografie de arhivă. Foto de arhivă
Abonare
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat denunțarea a încă trei acorduri încheiate în cadrul CSI.
CHIȘINĂU, 29 feb - Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a denunțat, în cadrul ședinței de joi, încă trei acorduri încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente.
Astfel, a fost anulat Acordul privind principiile de asigurare a forțelor armate ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente cu armament, echipament militar și alte materiale, organizarea activității de cercetare și dezvoltare, semnat la Minsk la 14 februarie 1992. Potrivit Ministerului Apărării, denunțarea acordului se datorează inaplicabilității și irelevanței acestuia, precum și faptului că Republica Moldova nu cooperează cu țările CSI în domeniul politico-militar.
Un alt document denunțat este Acordul privind grupurile de observatori militari și forțele colective de menținere a păcii în Comunitatea Statelor Independente, semnat la Kiev la 20 martie 1992, precum și Protocolul privind procedura temporară de formare și angajare a grupurilor de observatori militari și forțelor colective de menținere a păcii în zonele de conflict între statele membre ale CSI și alte țări, semnat de Republica Moldova la 4 august 1992. Ministerul Apărării consideră inoportună menținerea calității de membru al țării în acest acord, deoarece prevederile acestuia nu au fost puse în aplicare de facto. De asemenea, statele membre ale acestui acord sunt, în același timp, părți la Carta ONU, care are prioritate din punct de vedere al dreptului internațional, precizează Ministerul Apărării.
De asemenea, deputații au denunțat acordurile statelor membre ale CSI privind cooperarea în vederea acordării suportului tehnic și material organelor competente în lupta împotriva terorismului și a altor manifestări violente ale extremismului, argumentând că nu există cooperare pe acest segment cu părțile contractante, precum și faptul că Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova nu a beneficiat de prevederile acordului.
Fluxul de știri
0