Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Parlamentul de la Chișinău a decis restricționarea drastică a plăților în numerar

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 29.02.2024
Abonare
Legislativul de la Chișinău a votat în adoua lectură legea cu privire la restricționarea plăților cash
CHIȘINĂU, 29 feb - Sputnik. Parlamentul de la Chișinău restricționează drastic plățile în numerar – doar 100 000 de lei (50 de mii de euro) pe an.
În ședința plenară de astăzi, deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.
Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice.
Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.
În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 000 cumulativ lunar sau anual. În aceeași ordine de idei, limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100 000 de lei pentru o plată. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (circa 1,37 milioane de lei), iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie (circa 685 de mii de lei).
Documentul urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Fluxul de știri
0