Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo a fost achitat de instanța de fond

© Sputnik / OsmatescoFostul procuror general Alexandru Stoianoglo
Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2024
Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo. Foto de arhivă
Abonare
Alexandru Stoianoglo a fost achitat de acuzația privind abuzul de putere.
CHIȘINĂU, 28 februarie - Sputnik. Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo a fost achitat de către prima instanță de judecată în dosarul de abuz de serviciu.
Dosarul, în cadrul căruia fostul procuror general a fost acuzat de abuz de serviciu sau depășirea atribuțiilor de serviciu (articolul 328 din Codul penal) prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
După anunțarea verdictului, Stoianoglo a declarat reporterilor că decizia instanței era evidentă, deoarece dosarul împotriva sa a fost falsificat și este de natură politică.
"Decizia luată astăzi a fost evidentă din momentul în care a fost deschis dosarul. Nu au existat componente penale în acțiunile mele încă de la început. Toată lumea știe că acțiunile mele nu au adus prejudicii statului. În acest caz, în timpul examinării și urmăririi penale, nu a fost prezentată nicio dovadă a vinovăției mele", a precizat Stojanoglo.
Stoianoglo mai este acuzat în baza a trei articole: corupție pasivă, corupție activă și declarații false. El pledează nevinovat.

Suspendarea procurorului general Alexandru Stoianoglo

Vă reamintim că, la 5 octombrie 2021, procurorul general Oleksandr Stoianoglo a fost reținut de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după care locuința și biroul său au fost percheziționate. Trei zile mai târziu, instanța l-a plasat pe procurorul general în arest la domiciliu.
La 26 septembrie 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret prin care l-a demis pe Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general al țării, în baza unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
Stoianoglo a fost numit procuror general în 2019 pentru un mandat de șapte ani.
Fluxul de știri
0