Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan: Turcia este pregătită pentru a relua procesul de negociere între Ucraina și Rusia

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediapreședintele turc Recep Tayyip Erdogan
președintele turc Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2024
președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto de arhivă
Abonare
Potrivit liderului turc, continuă să existe contacte în vederea elaborării unui nou regulament care va include obligații pentru asigurarea securității în Marea Neagră
CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. În mesajul său video adresat participanților la Summitul Ucraina-Europa de Sud-Est, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că nu va putea participa la eveniment din cauza pregătirilor pentru alegerile locale din țară, a relatat agenția turcă de stat Anadolu.
Potrivit spuselor sale, Turcia depune toate eforturile pentru a proteja drepturile și interesele poporului tătar din Crimeea. El și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la redresarea și reconstrucția rapidă a Ucrainei.

"Am intrat în al treilea an de război și, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu am făcut suficiente progrese în stabilirea păcii. Rămân la părerea că ar trebui să se acorde o șansă diplomației și dialogului pentru a pune capăt războiului având ca rezultat o pace dreaptă și durabilă", a menționat Erdogan în discursul său.

De asemenea, el a reamintit că Turcia a preluat rolul de lider la capitolul dedicat securității alimentare.

"Inițiativa Mării Negre, care a fost creată prin eforturile noastre și a jucat un rol crucial în timpul implementării sale, rămâne pe agenda noastră.", a declarat Erdogan, exprimându-și convingerea că succesul inițiativelor de pace necesită eforturile combinate ale ambelor părți.

El a subliniat necesitatea stabilirii unui acord care să garanteze în Marea Neagră securitatea circulației navelor comerciale în Marea Neagră, adăugând că, în acest context, au loc în prezent discuții cu Organizația Națiunilor Unite (ONU) în vederea elaborării unui nou regulament care va include măsuri obligatorii pentru garantarea siguranței în Marea Neagră.

"Pe de altă parte, pentru a restabili pacea, suntem pregătiți să restabilim procesul de negocieri care anterior s-a desfășurat la Istanbul. Cu această ocazie, îmi doresc ca spiritul de solidaritate care a fost reînviat în geografia noastră comună din Balcani prin procesul de cooperare a țărilor din sud-estul Europei să se extindă și în geografia noastră vecină", a adăugat președintele Erdogan.

Fluxul de știri
0