Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Unele țări UE și NATO ar putea trimite militari în Ucraina, a declarat Fico

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaAcțiuni militare în estul Ucrainei
Acțiuni militare în estul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2024
Abonare
Fico a anunțat despre planurile unor țări UE și NATO de a trimite militari în Ucraina.
CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Unele țări UE și NATO și-ar putea trimite militarii în Ucraina, a declarat prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, după ședința guvernului și al Consiliului de Securitate al țării.
"Pentru mine, întâlnirea de astăzi este o confirmare că strategia Occidentului în Ucraina a eșuat. Dar vreau să fiu […] pregătit constructiv, în pofida faptului că subiectele despre care am vorbit îmi dau fiori. Din aceste teze rezultă că un grup de țări NATO și UE chibzuiesc (varianta– n.red.) ca în baza acordurilor bilaterale să-și trimită militarii în Ucraina”, a spus politicianul.
El a subliniat că dacă va fi luată o astfel de decizie, ea nu va permite obținerea unor concesii de la Rusia, ci doar va duce la escaladare.
Fico a adăugat că nu poate dezvălui detalii în ce scop ar putea fi trimiși militari din unele țări UE și NATO în Ucraina, dar consideră că acest lucru va atrage după sine amenințări la adresa securității.
Slovacia nu poate împiedica alte țări să încheie acorduri bilaterale cu Kievul, dar insistă că acestea nu își vor atinge scopul, a adăugat el.
Cu o zi mai devreme, Fico a declarat că nu va admite participarea directă a militarilor slovaci la conflictul din Ucraina, chiar dacă această decizie îl va costa funcția de șef al guvernului.
Acordurile bilaterale privind garanțiile de securitate cu Kievul au fost semnate de Italia, Franța, Germania, Canada, Marea Britanie și Danemarca. Aceste documente, după cum este comunicat pe site-ul Biroului președintelui Ucrainei, determină cooperarea în sfera militară, precum și în domeniile politic, financiar, umanitar și în problema reformelor. Ele stabilesc volumele sprijinului financiar și pachetelor militare. În afară de aceasta, este confirmată susținerea pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO. Este introdus de asemenea un mecanism de reacție de urgență de 24 de ore în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.
Acordurile sunt valabile pentru o perioadă de zece ani.
Rusia consideră că livrările de armamente către Ucraina împiedică reglementarea și implică direct țările NATO în conflict.
Guvernul Slovaciei a decis în octombrie 2023 să nu mai expedieze arme în Ucraina și să se concentreze pe acordarea de asistență umanitară. De la începutul conflictului, țara i-a transmis Kievului armamente, muniții și tehnică în valoare totală de 671 de milioane de euro.
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2024
Rusia
Economia europeană suferă mult de pe urma sancțiunilor anti-ruse, a spus Peskov
Fluxul de știri
0