Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu către profesori: Trebuie să vorbim deschis despre valorile europene în școli

© Sputnik / OsmatescoМихаил Попшой принес присягу в качестве министра иностранных дел Молдовы
Михаил Попшой принес присягу в качестве министра иностранных дел Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2024
Abonare
Președintele Republicii Moldova vorbește la inaugurarea Institutului de Educație și Leadership.
CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit la ceremonia de inaugurare a Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL).
Președinta a spus că, la prima etapă de activitate, instituția urmează să formeze o mie de mentori și formatori din rândul cadrelor didactice din școlile și universitățile din țară. După instruire, aceștia vor continua să lucreze în instituțiile de învățământ din toată Republica Moldova și vor putea susține formarea colegilor lor profesori.
"Contez pe faptul că această rețea de mentori și formatori va contribui la stimularea gândirii critice și în rândul profesorilor", a declarat Sandu.
Președintele a descris scopul principal al formării educatorilor ca fiind capacitatea acestora de a le insufla elevilor un set de "valori reale" care îi vor ajuta mai târziu să devină parte a unei societăți precum cea construită în UE.
"Suntem pe drumul spre aderarea la Uniunea Europeană. Acesta este un proces complex care va conduce țara noastră spre modernizare și transformare profundă, care va afecta toate aspectele vieții în Republica Moldova. Este important să vorbim despre acest proces în școli, despre ceea ce traversează societatea noastră, să vorbim deschis despre ceea ce înțelegem atunci când vorbim despre valorile europene. Vorbim despre lucruri simple: pace, libertate, democrație, diversitate, respect pentru demnitatea și viața fiecărei ființe umane", a declarat președintele.
"Vă îndemn să vă îndrumați copiii pe calea adevăratelor valori. Voi sunteți cea mai de încredere autoritate în această privință", s-a adresat Sandu profesorilor.
Ea a menționat că mulți profesori ezită să organizeze astfel de discuții în școli, deoarece aceste discuții sunt legate de politică.
"Îi rog pe acești profesori să se uite cu atenție la realitatea înconjurătoare. Alegerea între pace și război, între democrație și tiranie nu este doar o discuție politică. Viața noastră, viața tuturor depinde de această alegere", a declarat Sandu.
În opinia sa, "educația prin valori" nu este metoda vreunui partid politic, ci "politica și misiunea firească a școlii".
"Este de datoria fiecărui profesor să ajute un copil să înțeleagă această realitate complexă și să își aleagă în mod conștient viitorul. Din această realitate, copiii noștri învață să distingă minciuna de adevăr, răul de bine, urâtul de frumos", a declarat președintele.
Fluxul de știri
0