Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Liderii G7 au adoptat o declarație referitoare la activele rusești care au fost blocate

© Sputnik / Maria DevakhinaBanca Centrală a Rusiei
Banca Centrală a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2024
Abonare
Țările G7 intenționează să forțeze Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei
CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Liderii țărilor G7 au declarat că activele suverane rusești nu vor fi deblocate până când Moscova nu va plăti "compensații" Kievului, se arată într-o declarație difuzată de statele membre ale G7.
Activele "vor rămâne înghețate până când Rusia va plăti pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei", se arată în document.
De asemenea, liderii G7 au declarat că sunt hotărâți să " asigure respectarea deplină a răspunderii" și să sprijine Ucraina în obținerea de compensații.
Miniștrii țărilor G7 au fost rugați să prezinte o informație actualizată înainte de summitul din Puglia cu privire la modul în care activele rusești înghețate pot fi utilizate pentru a sprijini Ucraina, în conformitate cu sistemele juridice europene și cu dreptul internațional.
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2024
Internațional
Macron nu va participa la summitul G7
Sancțiunile impuse Rusiei de către țările neprietenoase începând cu februarie 2022 au înghețat atât activele suverane, cât și fondurile investitorilor privați. Rezervele valutare ale țării au fost înghețate în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Aproape imediat s-a vorbit despre confiscarea acestor active de către țările străine în diverse scopuri. În octombrie 2022, Comisiei Europene i s-a ordonat să pregătească propuneri de utilizare a activelor înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Potrivit Kremlinului, astfel de decizii ar fi încă un pas spre ignorarea normelor de drept internațional. Ministerul de Externe a calificat drept furt înghețarea activelor rusești din Europa.
Fluxul de știri
0