Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Șefa BNM: 93% din capitalul bancar al țării aparține proprietarilor din UE

© Sputnik / Rodion ProcaAnca-Dana Dragu
Anca-Dana Dragu - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2024
Abonare
Șefa Băncii Naționale a Moldovei a luat cuvântul în cadrul forumului economic de la Chișinău.
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Moldova are un sector bancar solid și fiabil, aproape întreg capitalul din domeniul bancar revine unor proprietari din Uniunea Europeană, a declarat șefa Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul forumului economic de la Chișinău.
"Sectorul bancar al Republicii Moldova este solid și sigur, a trecut prin momente de restructurare. În prezent, 93% din capitalul băncilor este deținut de proprietari din UE, ceea ce face ca regulile de guvernare să fie clare și imuabile. De acest lucru are nevoie Moldova", a declarat ea.
Șefa Băncii Naționale a mai spus că există premise pentru investiții serioase în țară, cu condiția ca sistemul bancar să fie sustenabil, iar politica economică să corespundă cerințelor investitorilor.
BNM a reușit să-și îndeplinească obiectivul fundamental de a readuce inflația în zona țintă de 5% și de a micșora rata de bază, a subliniat Dragu.
"Reducerea ratei reprezintă un semnal transmis către piață, care arată că lucrurile evoluează corect și în direcția bună. Ne așteptăm ca inflația să rămână la nivelul țintă pe durata acestui an", a spus ea.
Dragu a mai declarat că, pentru a crește cererea pe piața creditelor din Moldova, trebuie îmbunătățită intermedierea financiară prin dialogul dintre bănci și companii.
"Când inflația a depășit 30%, intermedierea financiară a avut de suferit. Acum, când inflația este în intervalul de variație, cu rata de politică monetară de 4,25%, costurile de creditare devin unele pe care societățile de credit și le pot permite", a declarat Anca Dragu.
Ea a mai spus că în viitorul apropiat va fi lansat în Republica Moldova un sistem de plăți instant, care va permite efectuarea plăților în timp real.
Fluxul de știri
0