Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova a extins sancțiunile împotriva Uniunii Europene

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaDrapelele Rusiei și UE
Drapelele Rusiei și UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2024
Abonare
Rusia a extins lista reprezentanților UE cărora le este interzisă intrarea în țară.
CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Rusia a impus noi restricții împotriva Uniunii Europene drept răspuns la noul pachet de sancțiuni, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
„Drept răspuns la aceste acțiuni neprietenoase, partea rusă a extins semnificativ lista reprezentanților instituțiilor europene și ai țărilor membre ale Uniunii Europene cărora le este <...> interzis accesul pe teritoriul statului nostru”, este menționat în comunicatul publicat pe site-ul instituției.
După cum se precizează, este vorba de angajați ai departamentelor de forță și ai organizațiilor comerciale, precum și de cetățeni ai țărilor membre UE responsabile pentru acordarea de asistență militară Kievului. În afară de aceasta, în listă au ajuns reprezentanți ai structurilor implicate în urmărirea penală a oficialilor ruși pentru „arestarea ilegală și scoaterearea oamenilor din teritoriile ucrainene”, în crearea „tribunalului” împotriva conducerii țării și, de asemenea, care au pledat pentru confiscarea activelor de stat rusești sau utilizarea profiturilor din acestea în interesul Ucrainei. De asemenea, restricțiile vizează persoane care susțin impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei, încearcă să submineze relațiile acesteia cu alte țări și răspândesc dezinformații despre ea.
În lista rusească a restricțiilor de răspuns au fost incluși de asemenea reprezentanți ai Consiliului Europei, membri ai adunărilor legislative ale țărilor Uniunii Europene și participanți la adunările parlamentare ale OSCE și APCE, care „admit în mod sistematic declarații agresive împotriva Rusiei”. MAE rus a subliniat că Moscova va răspunde și în continuare prompt și adecvat la orice acțiuni neprietenoase din partea Occidentului.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat definitiv vineri cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Acesta va intra în vigoare ceva mai târziu, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Restricțiile vor afecta 106 persoane fizice și 88 de persoane juridice, dintre care majoritatea, potrivit Bruxelles-ului, se referă la complexul militar-industrial al Rusiei. Printre altele, lista include companii din China, India, Sri Lanka, Serbia, Kazahstan, Thailanda și Turcia.
După demararea operațiunii speciale militare rusești în Ucraina, țările occidentale au sporit presiunea sancțiunilor asupra Moscovei. După cum a menționat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, politica de descurajare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, dar sancțiunile au lovit grav întreaga economie globală. Potrivit lui, obiectivul principal al SUA și aliaților lor este de a înrăutăți viața a milioane de oameni.
Cu toate acestea, Rusia face față presiunii sancțiunilor, iar în Occident s-au făcut auzite de nenumărate ori opiniile că aceste restricții sunt ineficiente. Dar, după cum a subliniat Moscova, Occidentului nu-i ajunge curajul de a recunoaște eșecul politicii sale de sancțiuni antirusești.
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2024
Internațional
Germania va trimite în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune
Fluxul de știri
0