Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul a desemnat operatorul național al pieței de energie electrică

© Sputnik / Rodion StepanchukЛЭП. Линии электро передач
ЛЭП. Линии электро передач - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2024
Abonare
O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi la şedinţa Executivului.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Ministerul Energiei a anunțat despre decizia Guvernului despre cine va fi operatorul național pieții de energie electrică.
Astfel, compania desemnată este SRL „Operatorul Pieței de Energie M” în Republica Moldova, care reprezintă o filială a SA „OPCOM” din România.

„OPEM va fi platforma de tranzacționare a energiei electrice și va operaționaliza piețele de energie pe parcursul zilei și pentru ziua următoare. Aceasta va da semnale de preț corecte pieței și va permite, ulterior și stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali”, se anunță în comunicatul Ministerului Energiei.

Potrivit comunicatului, această decizie vine și în urma eforturilor comune ale autorităților din Moldova și România de a consolida și integra piețele de energie electrică din cele două țări, în vederea asigurării unui mediu concurențial și transparent în sectorul energetic, prin semnarea a unui Memorandum, la data de 11 decembrie 2023.
Totodată, această acțiune este inclusă în planul național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană și este un pas esențial în strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030. Instituirea unui operator de piață este motivată și de interesul producătorii locali de energie electrică, inclusiv din surse regenerabile de energie, întru crearea unui mediu de tranzacționare competitiv care să ofere siguranță și transparență în procesul de comercializare a energiei electrice și care va spori încrederea investitorilor în piața energetică din Republica Moldova.
Fluxul de știri
0