Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus: întrunirea ONU cu reprezentanții pentru Afganistan a eșuat

© Sputnik / Nataliya Seliverstova / Accesați arhiva multimediaClădirea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și Turnul Vodovzvodnaya al Kremlinului din Moscova
Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și Turnul Vodovzvodnaya al Kremlinului din Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2024
Clădirea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și Turnul Vodovzvodnaya al Kremlinului din Moscova. Foto de arhivă
Abonare
Zaharova: întâlnirea lui Guterres cu reprezentanții speciali pentru Afganistan a eșuat.
CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Întâlnirea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu reprezentanții speciali ai mai multor țări pentru Afganistan, desfășurată în Qatar, în esență a eșuat, a declarat reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse, Maria Zaharova.
Cea de a doua întâlnire a secretarului general al ONU Guterres cu reprezentanți speciali pentru Afganistan ai unui șir de țări și organizații (Rusia, China, Iran, Pakistan, SUA, Marea Britanie, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan , Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia, Japonia, Republica Coreea, Germania, Franța, Italia, Norvegia, Canada, OIC, SCO și UE) a avut loc în perioada 18-19 februarie la Doha (Qatar). Delegația rusă a fost condusă de Reprezentantul Special al președintelui Federației Ruse pentru Afganistan, Zamir Kabulov.
„Trebuie să constatăm că evenimentul în esență a eșuat. Delegația guvernului afgan a refuzat să participe din cauza condițiilor umilitoare legate de faptul că aceasta a fost admisă doar la evenimente minore, cu implicarea unor emisari fugari ai așa-numitei societăți civile afgane. Aceștia din urmă au fost selectate de occidentali fără coordonarea cu Kabul și chiar cu Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Zaharova, comentariul ei a fost publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.
Ea a amintit că, în semn de solidaritate, partea rusă „s-a abținut de la contactele” cu acești reprezentanți, iar exemplul ei „l-au urmat unii dintre partenerii noștri”.
"Nu au fost luate decizii cu privire la planurile anunțate anterior de către ONU de a crea postul de trimis special al Organizației și „grupul mic de contact" pentru Afganistan. Din păcate, astfel de probleme importante au fost incluse pe ordinea de zi fără o elaborare adecvată. Orice inițiativă - fie că este vorba de instituirea unui nou post sau format - este sortită eșecului fără susținerea Kabulului și a statelor regionale”, a menționat Zaharova.
În același timp, în marja evenimentului, delegația rusă a desfășurat o serie de întâlniri, inclusiv o nouă întrunire a ”cvartetului” Rusia-China-Iran-Pakistan, care de facto este grupul de contact al formatului Moscova de consultări privind Afganistanul. A fost reafirmată linia solidară spre consolidarea cooperării regionale și rolul de lider al țărilor din regiune în eforturile globale pe direcția afgană.
„A fost menționat că aderarea „extraregionalilor” este posibilă doar cu condiția că SUA și NATO își vor asuma responsabilitatea de bază pentru actuala stare de lucruri în Afganistan și reconstrucția post-conflict a acestei țări, vor întoarce Kabulului activele blocate și vor ridica restricțiile în privința tranzacțiilor bancare”, a adăugat reprezentantul Ministerului de Externe al Federației Ruse.
Fluxul de știri
0