Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

CE a anunțat legalizarea utilizării veniturilor din activele rusești

© Sputnik / Rodion ProcaUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2024
Abonare
Von der Leyen: UE va legaliza în zilele apropiate utilizarea veniturilor din activele rusești.
CHIŞINĂU, 20 feb – Sputnik. UE va permite în zilele apropiate ca dobânzile căpătate din activele rusești înghețate să fie îndreptate spre susținerea Ucrainei, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferința de presă a partidului CDU, care a fost difuzată de postul TV Phoenix.
"Noi am inițiat pași juridici pentru ca dobânzile căpătate din aceste depozite să nu aparțină Rusiei. Situația juridică este de așa natură încât putem folosi aceste procente pentru Ucraina", a spus ea.
Von der Leyen a adăugat că acești pași juridici vor fi realizați „în zilele apropiate”.
După demararea operațiunii speciale în Ucraina, țările UE și G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare rusești, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Aproximativ 200 de miliarde se află în Uniunea Europeană, în principal în conturile Euroclear belgian. În octombrie 2023, compania a comunicat că a câștigat în timp de nouă luni aproximativ trei miliarde de euro în calitate de dobândă din investiții în activele rusești supuse sancțiunilor.
Comisia Europeană a propus acumularea veniturilor neplanificate în conturi separate, în așteptarea unor noi propuneri.
După cum a declarat von der Leyen, acești bani ar putea fi direcționați pentru finanțarea producției de armamente pentru Ucraina.
Kremlinul a declarat că adoptarea unor astfel de decizii „va constitui încă un pas în direcția încălcării tuturor regulilor și normelor dreptului internațional”. Ministerul rus de Externe a calificat drept furt înghețarea activelor rusești în Europa.
Ziarul britanic Financial Times, cu referire la surse, a informat că țările occidentale elaborează planuri de emitere a obligațiunilor pentru a ajuta la finanțarea Ucrainei, folosind active rusești ca suport pentru stingerea datoriei.
După cum a declarat directorul executiv al Euroclear, Liv Motry, comentând această situație, utilizarea activelor rusești înghețate drept garanție pentru împrumuturile acordate Kievului ar putea fi considerată „confiscare indirectă” a acestora și ar putea expune UE la un risc crescut de instabilitate financiară.
BMW, imagine simbolică - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2024
Politică
Pe rețelele de socializare circulă un zvon despre un BMW nou-nouț al lui Sergiu Litvinenco
Fluxul de știri
0