Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu: Referendumul Maiei Sandu nu are niciun rost pentru Moldova

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2024
Ion Chicu. Foto de arhivă
Abonare
Fostul prim-ministru a comentat perspectivele organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE.
CHIȘINĂU, 17 februarie - Sputnik. Referendumul pe care Maia Sandu îl planifică să organizeze în toamnă, concomitent cu alegerile prezidențiale, nu are niciun raționament, consideră ex-premierul Ion Chicu.
"Sensul practic al acestui referendum este zero. Nu va da nimic, chiar dacă vor consemna în Constituție că țara aspiră la Uniunea Europeană. La această etapă, acest referendum valorează doar bani și este important doar pentru realegerea lui Sandu. Acest referendum nu are nicio altă semnificație", a declarat Chicu la TV.
El a spus că referendumul ar trebui să aibă loc după negocierile cu Bruxelles-ul, când oamenii vor realiza ce au convenit autoritățile moldovenești cu UE.
"Iată că după negocieri, când aderăm la Uniunea Europeană, noi vom pierde asta, asta, asta, asta, asta, inclusiv o parte din suveranitate. Iată atunci îi întrebăm pe oameni: dragi cetățeni ai Republicii Moldova, iată ce am convenit - vom pierde asta, asta, asta, asta. Sunteți de acord sau nu sunteți de acord? Atunci ar trebui să aibă loc referendumul, nu acum. Acum nu are niciun sens", a spus Chicu.

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial și a inițiat un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea nu a precizat dacă referendumul va fi constituțional sau consultativ. La ultima sesiune parlamentară din 2023, deputații au votat în favoarea unor modificări la Codul electoral, care sugerează că un referendum republican poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare și prezidențiale.
Fluxul de știri
0