Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

UE a elaborat recomandări pentru Kiev privind livrările de armamente - Lavrov

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaConferința de presă a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov
Conferința de presă a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2024
Conferința de presă a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov. Foto de arhivă
Abonare
Lavrov: UE vrea să transmită arme cu rază lungă de acțiune forțelor armate ale Ucrainei pentru a lovi „în inima Rusiei”.
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Potrivit informațiilor de care dispune Rusia, Uniunea Europeană i-a recomandat Kievului să mizeze pe arme cu rază lungă de acțiune, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la conferința „Euromaidanul: deceniul pierdut al Ucrainei”, care a avut loc la centrul media ”Rossiya Segodnya”.
„(UE recomandă – n.red.) să se mizeze pe transmiterea către Ucraina a armelor cu rază și mai lungă de acțiune, pentru ca acestea să „ajungă până în inima Rusiei”, așa cum descrie asta Uniunea Europeană, și prin aceasta să semene iarăși confuzie, panică și să submineze încrederea poporului”, a precizat el.
După cum a relatat Lavrov, potrivit informațiilor de care dispune Rusia, Serviciul European de Acțiune Externă a făcut astfel de recomandări, ajungând la concluzia că „prin metodele cu care luptă acumi Ucraina nu se va ajunge la victorie” și, ca urmare, Kievul va fi învins în conflict.
El a menționat de asemenea în mod specific poziția Marii Britanii în conflict. După cum a subliniat ministrul, linia promovată de Londra este chiar mai agresivă decât acțiunile americane.
Lavrov a subliniat că Occidentul folosește Ucraina „în toate sensurile pentru a ”descuraja Rusia, a-i provoca o înfrângere strategică și a împiedice Moscova să joace pe scena mondială rolul care „i se cuvine pe bună dreptate”.
„Drept urmare, Ucraina, care a primit de la Uniunea Sovietică, de la Imperiul Rus un potențial industrial extrem de bogat, s-a transformat în cel mai sărac stat din Europa, într-un teritoriu pe cale de dispariție, fără exagerare. Autoritățile de la Kiev sunt pur și simplu cerșetori internațional deja recunoscuți de toți”, a spus șeful diplomației ruse.
El a adăugat, de asemenea, că politica Ucrainei față de limba rusă constituie „un anumit fel de genocid”. El a amintit că, potrivit unor estimări, până la 80% din populația țării comunică mai confortabil în limba rusă, dar politica de distrugere a „tot ce este rusesc” este prescrisă oficial în legile republicii postsovietice.
În același timp ministrul a menționat că, în chestiunea dialogului cu Ucraina, mingea nu se află în terenul Moscovei, iar Vladimir Zelenski ar trebui mai întâi să anuleze decretul care interzice negocierile. Lavrov a amintit că conducerea Rusiei a atenționat în repetate rânduri Occidentul asupra acestei situații.
La rândul lor, politicienii occidentali încearcă, prin înșelăciune și escrocherii, să-i târască pe reprezentanții Sudului și Estului global în așa-numita „formulă de pace” a lui Zelenski, a declarat ministrul. În același timp, el a explicat că acest plan este unul de impas și prezintă de fapt o capitulare a Rusiei. Dar la formula însăși au fost adăugate câteva puncte neutre, pentru ca sub pretextul acestora „să ademenească ”țările normale”, a menționat Lavrov.
„Noi am făcut atâtea cedări, gesturi de bunăvoință (față de Occident. – n.red.), după cum a amintit președintele (Vladimir Putin în interviul pentru Tucker Carlson - n.red.) chiar a fost deja epuizată limita acestor gesturi. Din partea lor, am văzut ca răspuns la faptele noastre bune alte gesturi, făcute cu o mână”, a adăugat ministrul.
Moscova a subliniat în repetate rânduri că este dispusă pentru negocieri, deoarece Rusia nu urmărește să amplifice conflictului ucrainean, ci să-i pună capăt. Țările occidentale, la rândul lor, declară permanent despre necesitatea de a continua ostilitățile, le pompează autoritățile de la Kiev armamente și îi instruiesc pe luptători FAU pe teritoriul lor. Kremlinul a afirmat de nenumărate ori că livrarea de arme nu face decât să prelungească conflictul, iar transporturile de armamente devin o țintă legitimă pentru armata rusă.
În același timp, presa occidentală scrie tot mai des în ultima perioadă că Occidentul a început să obosească de conflictul ucrainean, iar sprijinul pentru regimul lui Zelenski slăbește. Potrivit NBC, oficialii americani și europeni discută deja cu Kievul despre posibilele consecințe ale negocierilor de pace cu Rusia, inclusiv despre contururile generale a ceea la ce, posibil, ar putea fi nevoită să renunțe Ucraina pentru a ajunge la un acord.
Fluxul de știri
0