Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mass-media: Ungaria a împiedicat aprobarea de noi sancțiuni UE împotriva Rusiei

CC BY 2.0 / Thomas Depenbusch / Budapest, Hungary (explored)Budapest, capitál de Hungría
Budapest, capitál de Hungría - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2024
Abonare
FT: Ambasadorii UE au vrut să aprobe noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar Ungaria i-a împiedicat.
CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik. Ambasadorii țărilor UE ar fi putut aproba încă în ajun noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu au putut face acest lucru din cauza poziției Ungariei, scrie Financial Times.
„Ungaria a fost singura care a votat împotrivă la reuniunea de ieri a ambasadorilor UE, altfel ar fi fost aprobat un pachet de sancțiuni care vizează aproape 200 de persoane fizice și companii din Rusia, China și alte țări”, a comunicat publicația.
După cum a afirmat un oficial anonim, Budapesta nu a fost de acord din cauza companiilor chineze.
Potrivit unui alt oficial, ambasadorul ungar „a cerut ceva mai mult timp pentru a analiza conținutul propunerilor”.
După cum au declarat oficialii, discuțiile privind sancțiunile vor continua și, probabil, ele vor fi examinate de asemenea de către miniștrii țărilor membre UE la întâlnirile de săptămâna viitoare.
Ziarul Politico a menționat că această situație pune sub semnul întrebării tendința UE de a impune noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până în 24 februarie. Totodată, după cum se așteaptă câțiva diplomați, care au vorbit sub protecția anonimatului, întârzierea nu ar trebui să însemne că termenul simbolic va fi ratat.
În ianuarie, o sursă europeană de rang înalt a informat că în prezent au loc discuții în privința celui de al 13-lea pachet de sancțiuni antirusești. Potrivit acestuia, adoptarea noilor sancțiune este planificată până în 24 februarie, acest obiectiv ar fi fost stabilit de șeful diplomației UE, Josep Borrell.
De la începutul conflictului din Ucraina, Ungaria s-a opus sancțiunilor asupra resurselor energetice rusești și acordării de asistență militară Kievului. În martie 2022, parlamentul țării a emis un decret care interzice livrarea armamentelor de pe teritoriul țării către republica post-sovietică. Astfel, Szijjártó a explicat că Budapesta urmărește să securizeze Transcarpatia, unde locuiesc etnicii maghiari, iar încărcăturile cu armamente transportate prin teritoriul acesteia ar deveni o țintă militară legitimă. Conducerea țării a declarat în repetate rânduri că pledează pentru începerea cât mai curând posibil al negocierilor de pace.
Jean-Claude Juncker în prim plan - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2024
Internațional
Juncker: e puțin probabil ca în următorii cinci ani Ucraina să adere la UE
Fluxul de știri
0