Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile la apartamente în Chișinău se mențin pe un trend de creștere

© Sputnik / Mihai CarausApartamente
Apartamente - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2024
Apartamente. Foto de arhivă
Abonare
Banca Națională a prezentat indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI) pentru trimestrul IV 2023
CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. Ieri, BNM a prezenatat un comunicat care prezintă dinamica indicelui RPPI care prezintă situația pe piața imobiliară din Chișinău, fiind un indicator elaborat și monitorizat de această insituție.
Conform comunicatului, indecele RPPI agregat în trimestrul IV din 2023 este în creștere față de trimestrul precedent și față de trimestrul IV 2022.
„La finele trimestrului IV 2023, prețul de ofertă pentru bunurile imobile rezidențiale din mun. Chișinău a înregistrat o ușoară creștere comparativ cu situația din trimestrul precedent. Indicele RPPI, la situația de raportare, a înregistrat valoarea de 142,3 la sută, fiind în creștere cu 1,8 la sută față de trimestrul III 2023 și cu 4,4 la sută față de trimestrul IV 2022”, informează BNM.
Dacă este să facem o diferență în ce privește evoluția prețurilor la apartamente pe piața primară și secundară, putem observa o dinamică mai accentuată la cea de întâi față de a doua.
Astfel, indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile prezentate pe piața primară a înregistrat valoarea de 153,3 la sută, fiind în creștere cu 3,5 la sută față de trimestrul III 2023, sau cu 5,3 la sută față de trimestrul IV 2022.
© Photo : Banca Națională a MoldoveiIndicele RPPI
Indicele RPPI - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2024
Indicele RPPI
Iar indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile din cadrul pieței secundare a înregistrat valoarea de 136,1 la sută, fiind în creștere cu 0,3 la sută față de trimestrul III 2023 și cu 4,2 la sută față de trimestrul IV 2022.
Aminitm că, Indicele prețului imobilului rezidențial (RPPI) reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău. Un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară.
Fluxul de știri
0