Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria a răspuns la solicitarea SUA de a ratifica aderarea Suediei la NATO

© AFP 2024 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Abonare
Szijjártó: Ungaria nu este al 51-lea stat al SUA, ci este o țară absolut suverană.
CHIŞINĂU, 8 feb - Sputnik. Ungaria este o țară suverană și ei nu-i pasă de instrucțiunile SUA în ceea ce priveşte ratificarea aderării Suediei la NATO, a declarat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, într-un interviu pentru RIA Novosti, comentând afirmaţiile consilierului pentru securitate națională al preşedintelui SUA Jake Sullivan.
Miercuri, Sullivan a avertizat că răbdarea americană are limite, iar Washingtonul așteaptă de la Ungaria ratificarea cât mai grabnică a aderarea Suediei la NATO.
„În primul rând vreau să mă exprim clar: toţi trebuie să înțeleagă că Ungaria este o țară suverană. Și nu numai că toţi trebuie să înțeleagă acest lucru, ci toţi trebuie să respecte asta. Indiferent dacă este aceasta o superputere a Estului , o superputere a Occidentului sau orice altă țară, trebuie să respecte faptul că Ungaria este un stat, iar parlamentul ungar este un organ suveran”, a spus Szijjártó.
Potrivit acestuia, Ungaria nu va fi niciodată gata să acționeze conform instrucțiunilor care vin de oriunde în lume.
"Acest gen de declarații sunt complet inutile, ele demonstrează lipsă de respect față de Ungaria. Noi nu criticăm niciodată deciziile SUA. Nu criticăm niciodată deciziile Congresului. Nu ne amestecăm niciodată în ceea ce includ ei pe ordinea de zi sau în ceea ce nu includ în ea. Și așteptăm acelaşi lucru de la alţii”, a subliniat ministrul.
"Prin urmare, ca să fiu sincer, pe noi nu ne preocupă astfel de instrucțiuni. Pentru că nu suntem al 51-lea stat, ci o țară absolut suverană", a conchis el.
Anterior, parlamentul Ungariei nu a reușit să ratifice cererea Suediei de a adera la NATO din cauza lipsei de cvorum, după ce partidele de guvernământ, care deţin două treimi din voturi, au boicotat ședința extraordinară. Şedinţa a fost convocată la inițiativa partidelor de opoziție, la ea au participat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, și o serie de ambasadori din alte țări occidentale.
Tucker Carlson la Moscova, la interviu cu Putin - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Internațional
Presa: UE ar putea introduce sancțiuni față de Tucker Carlson pentru interviul cu Putin
La sfârșitul lunii ianuarie, premierul ungar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson în Ungaria pentru a discuta admiterea Suediei în NATO. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto și-a exprimat speranța că vizita lui Kristersson în țară va contribui la „edificarea încrederii” între parlamentul ungar și autoritățile suedeze și va duce la ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO. Potrivit acestuia, ar fi mai corect dacă prim-ministrul suedez ar vizita Ungaria înainte de ratificare, fie că doar și pentru faptul că a vizitat și Turcia.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat anterior că guvernul țării susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO, însă membrii parlamentului Ungariei nu sunt entuziasmați să o ratifice, deoarece autoritățile acestor țări răspândesc „minciuni nerușinate” despre Ungaria.
Pe fundalul evenimentelor din Ucraina, în mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la alianță. Finlanda a devenit pe 4 aprilie al 31-lea membru NATO. Solicitarea Suediei nu a primit încă aprobarea Ungariei.
Fluxul de știri
0