Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul Socialiștilor nu va participa la consultăruile inițiate de Maia Sandu

© Photo : Miroslav RotariPartidul Socialiștilor din Republica Moldova
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Abonare
Partidul Socialiștilor nu va participa la consultările organizate de Președinție cu privire la referendumul din toamna acestui an, deoarece consideră această inițiativă ca fiind o acțiune de PR a Maiei Sandu.
CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. Partidul Socialiștilor nu va participa la consultările cu partdele politice inițiate de Maia Sandu, deoarece acțiunea dată poartă caracter de PR, această opinie a fost exprimată în comunicatul difuzat de PSRM.
„Partidul Socialiștilor nu va asigura prezența pentru proiectele de PR ale lui Sandu care dezbină societatea moldovenească. Partidul Socialiștilor consideră o batjocură invitația adresată Secretarului Executiv al PSRM, Igor Dodon, de a participa la consultațiile cu Maia Sandu pe subiectul referendumului pentru integrarea europeană”, anunță comunicatul PSRM.
Potrivit sursei citate, mai întâi de toate, până a fi lansată această inițiativă cu privire la referendum, trebuia a fi organizate discuții ample pe această temă cu întreaga societate din țara noastră, de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu toate forțele politice ale țării. Astfel, în mod contrar, după ce Sandu a decis în cercul său restrâns de partid să organizeze acest referendum, nici nu mai poate fi vorba despre consultări pe tema dată.
Mai mult ca atât, cei din opoziție consideră că invitația de astăzi, organizată de cei de la președinție, este și o sfidare a bunului simț deoarece exact în perioada când urma să fie organizate consultările, liderul PSRM este obligat să fie prezent în cadrul unei ședințe de judecată.
„Totodată, cabinetul lui Sandu cunoștea foarte bine că pentru data de 9 februarie, la ora 14-00, Igor Dodon are stabilită o ședință de judecată pe un dosar fabricat de acoliții Sandu, care nu poate fi amânată. Se crează impresia că Sandu și echipa sa intenționat au stabilit consultațiile pentru data și ora respectivă când liderul Partidului Socialiștilor este indisponibil”, mai menționează aceeași sursă.
Poziția Partidului Socialiștilor cu privire la așa-numitul "referendum Sandu" rămâne neschimbată.
1.
Aderarea la UE presupune renunțarea la o parte semnificativă a suveranității Republicii Moldova, iar pe probleme legate de suveranitatea țării, este necesar un vot de 50% + 1 din numărul total de alegători, așa cum prevede Constituția, dar nu jumătate din 1/3, adică 17%.
2.
Introducerea unui vector geopolitic general obligatoriu în Constituția țării contrazice articolul 5 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia democrația în Republica Moldova se exercită în condiţiile pluralismului politic și nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.
3.
Este categoric inadmisibil organizarea unui referendum pe cea mai importantă problemă pentru țara noastră în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.
4.
Un referendum privind politica externă a țării poate fi organizat numai cu participarea obligatorie a tuturor concetățenilor noștri, inclusiv a locuitorilor din regiunea transnistreană, precum și a reprezentanților diasporei moldovenești din toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă și Republica Belarus.
Partidul Socialiștilor solicită încă o dată președintelui Maia Sandu și Partidului PAS să fie precauți și să renunțe la ideea distructivă a "Euro-referendumului" în lipsa consensului pe această temă în societatea moldovenească.
Fluxul de știri
0