Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moldova nu a mai trimis notificarea privind retragerea din CSI

© Photo : Executive Committee of the CISФлаги стран СНГ
Флаги стран СНГ - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2024
Abonare
Ministerul rus de Externe a vorbit despre modalitățile de interacțiune dintre Moldova și CSI la etapa actuală.
CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. Comitetul executiv al CSI nu a primit nicio notificare oficială în legătură cu intenția Moldovei de a se retrage din CSI, a declarat viceministrul rus de Externe, Alexandr Pankin, într-un interviu pentru RIA Novosti.
"Aș vrea să remarc că nu au fost primite notificări oficiale scrise, despre o astfel de intenție a Moldovei, nici de partea rusă, nici, din câte știu, de către comitetul executiv al CSI. Desigur, retragerea dintr-o organizație internațională este dreptul suveran al unui stat. Dacă o astfel de decizie va fi luată la Chișinău, aceasta va provoca regrete, dar cu greu va avea un impact semnificativ asupra activității CSI", a declarat diplomatul.
El a subliniat că Moldova a luat demult decizia de a se retrage din această comunitate statală, însă continuă să se bucure de avantajele statutului de membru al CSI.
"Este vorba, în primul rând, de zona de liber schimb, care asigură accesul produselor moldovenești pe piețele CSI, regimul fără vize, condiții speciale în domeniul migrației forței de muncă etc. Este evident că cetățenii de rând și entitățile economice ar trebui să plătească pentru o eventuală decizie a Chișinăului de a se retrage din CSI", a explicat Pankin.
"Este vorba, în primul rând, de zona de liber schimb, care asigură accesul produselor moldovenești pe piețele CSI, regimul fără vize, condiții speciale în domeniul migrației forței de muncă etc.", a spus el. Este evident că cetățenii de rând și entitățile economice ar trebui să plătească pentru o eventuală decizie a Chișinăului de a se retrage din CSI", a explicat Pankin.
"Credem că interesele poporului moldovean și bunul simț elementar vor prevala asupra conjuncturii politice pe termen scurt și această țară va reveni la participrea în cadrul mecanismelor de interacțiune din CSI", a adăugat el.
Parlamentul moldovean a denunțat 20 de acorduri cu CSI în 2023. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că autoritățile moldovenești au identificat peste 119 acorduri semnate în cadrul CSI care "nu reprezintă o valoare pentru cetățenii republicii". Potrivit lui, au fost inițiate proceduri legale pentru anularea a 79 dintre aceste documente.
Până la începutul anului 2023, când a început procesul de denunțare, republica era parte la 282 de tratate în cadrul Comunității.
Fluxul de știri
0