Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A avut loc Gala Premiilor Cineaștilor 2024 din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariPalatul Republicii
Palatul Republicii - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2024
Abonare
Potrivit juriului, pelicula „Carbon” a fost lider de vânzări în cinematografe.
CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Ministerul Culturii ne informează că la Palatul Republicii a avut loc, pe 5 februarie, Gala Premiilor Cineaștilor 2024. Premiul pentru cel mai bun lung metraj a fost obținut de filmul „Carbon”, regizor – Ion Borș, informează MOLDPRES.
Potrivit juriului, pelicula „Carbon” a fost lider de vânzări în cinematografe.
Premiul „Cel mai bun regizor” a fost adjudecat de către Ion Borș (Carbon), iar premiul pentru cel mai bun scenariu – de către Mariana Starciuc pentru același film.
Premiul pentru cel mai bun rol feminin l-a luat Tincuța Josan (pelicula ”Tunete”) și premiul pentru cel mai bun rol masculin – Anatol Mârzenco („Tunete”). Cel mai bun film documentar a fost desemnat „Republica Libertății. Eseu” în regia lui Vadim Tristan Belocur, un documentar satiric și dramatic despre propagandă și despre realitățile locuitorilor din regiunea transnistreană, iar Cel mai bun film scurtmetraj – „Eu sunt Dorin” în regia lui Valeriu Andriuță. Filmul spune povestea lui Dorin, un tânăr din provincie, care se angajează, contra unei sume de bani, să susțină un examen de licență în locul altui student. Prins în caruselul unor relații sociale și umane deformate, Dorin are o noapte la dispoziție pentru a-și asuma identitatea celuilalt.
Premiul „Cel mai bun serial” i-a revenit filmului „Oameni Gospodari”. Pelicula, în regia lui Mircea Bobînă, este un serial de comedie, cu personaje tipice și istorii autentice. Dima Ițîc a muncit trei luni pe un șantier de construcții, în Israel, ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale, care urmează să se mărite cu fiul primarului. Din cauza pandemiei, rămâne, însă, blocat într-un sanatoriu din Israel, de unde trebuie să-și salveze căsnicia și să mediteze asupra comportamentului său.
Premiul „Cea mai bună imagine” l-a luat filmul „Tunete” (Nicu Drăgan, Ioane Bobeica), premiul Cel mai bun montaj – „Carbon” (Sergiu Barajin), Cea mai bună muzică originală – „Varvara” (Pavel Malîșev), Cea mai bună coloană sonoră – „Carbon” (Roman Bordei), premiul pentru performanță remarcabilă în producție cinematografică (Sergiu Cumatrenco), Cele mai bune costume – „Carbon” (Lilia Ixari) și Cea mai bună scenografie – „Varvara” (Gabriela Răbuș).
Filmul idiot - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2021
Regal de film rusesc în București: Colecția de Aur Mosfilm
Fluxul de știri
0